Hlavní obsah

Jak se vhodně obléct na svatbu jako svědkyně, svědek nebo host

Novinky, Barbora Vaníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slavnostní událost, jakou bezpochyby svatba je, si zaslouží vhodné oblečení. Pozornost se obvykle zcela oprávněně upíná především na nevěstu a ženicha. Co si ale mají obléci bezradné svědkyně a svědkové, rodiče a svatební hosté? Na to existuje několik jednoduchých pravidel.

Článek

Hlavní pravidlo je zcela jednoduché a logické - nikdy svým oblečením nesmíte odpoutat pozornost od ženicha a především nevěsty. I kdybyste ji nakrásně neměli příliš v lásce, nesmíte zapomenou na to, že je to její den a všechny pohledy patří bílým šatům s vlečkou, nikoliv vašim síťovaným punčoškám. Oblečení na svatbu by tedy nemělo být příliš vyzývavé u žen a přehnaně neformální u pánů.

Samozřejmě záleží na stylu svatby, pokud se vaši přátelé berou pod širým nebem a celkově se snaží vytvořit především příjemnou atmosféru, odpustí jistě pánům kravatu nebo motýlka a dámám povolí šaty letního střihu z lehčích látek.

Když musí všechno ladit

Některé svatby jsou ale naopak svázány přesnými pravidly a nevěsta si často zakládá na tom, aby vše dokonale ladilo. „Není to závazné pravidlo, ale svědkyně by měla ladit s kyticí. Některé nevěsty si zakládají na barevném prvku, který spojuje ženicha, nevěstu i oba svědky,“ vysvětluje Gabriela Vítková ze svatebního salónu Natali.

Takovým prvkem může být u mladší svědkyně stuha v pase, u starší například sáčko v barvě, která zdobí svatební pár (výraznější barva ve vlasech nevěsty, na šatech nebo ženichovy doplňky).

Hezké je, pokud ladí oba svědci. Nejsnazší a zároveň nejefektnější je sladit svědkova motýlka, či kravatu a kapesníček s celkovou barvou kostýmu nebo šatů svědkyně.

Podle Heleny Kohoutové ze salónu Magická Helena by měly svědkyně volit především pastelové barvy a vyhnout se bílé a šampaň, což jsou nejoblíbenější barvy svatebních šatů. „Nevěsta a svědkyně by neměly mít stejnou barvu šatů, odpoutává to pozornost,“ vysvětluje Kohoutová.

Při výběru šatů hraje výraznou roli samozřejmě i věk. Mladé dívky si mohou dovolit krátké šaty, které by ale neměly zdobit výrazné nebo pestrobarevné vzory. Raději by měly být jednobarevné nebo s nenápadným motivem.

Starším dámám velice sluší pouzdrové šaty doplněné kabátkem nebo kostým, ať již s kalhoty nebo se sukní. Takový model by jistě slušel i maminkám, které si klidně mohou dovolit i výraznější barvu. Otcové svatebčanů by neměli zapomenout na oblek, jehož součástí je i vesta.

Všichni by měli myslet na etiku

Ačkoli se od tohoto zvyku dámy odvrací stále častěji, podle etiky by si při slavnostní příležitosti měly obléct i punčocháče. Při zahradních svatbách v mnohastupňových vedrech ale platí výjimka. Daleko větší faux pas by totiž jistě bylo při obřadu omdlít.

Pro ostatní svatební hosty platí v podstatě stejná pravidla, jako kdyby si vyrazili do divadla. Naprosto nevhodné jsou džíny, tenisky, nebo jakkoli sportovně vypadající oblečení. Pozor byste si ale měli dát i na to, aby pánům nekoukaly z polobotek bílé ponožky, aby měli správně uvázanou kravatu a vhodně zvolenou barvu obleku a košile. Dámy by neměly volit přílišné mini, punčochy s výraznými vzory nebo oky a příliš zářivé barvy. Kravata by se měla pyšnit dokonalým uzlem. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Jak uvázat dokonalý uzel na kravatě

Kravata je nezbytným doplňkem úspěšného muže a oblíbeným dárkem všech manželek a přítelkyň. Koupíte-li však kravatu sebekrásnějšího vzorku a materiálu, je vám...

Výběr článků

Načítám