Hlavní obsah

Sportovní zdatnost dětí je špatná, svůj podíl na tom mají zejména rodiče

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Časy, kdy děti přiběhly ze školy, hodily aktovky za dveře a běžely ven za kamarády, jsou dávno pryč. Vlivem moderních technologií, ale i přístupu rodičů děti nejvíce času tráví zavřené doma, mnohdy bez ohledu na počasí. Navíc ani hodiny tělesné výchovy nejsou to, co dříve. Pro mnohé dnešní děti je cvičení na nářadí doslova matrix. Není tedy divu, že jsou děti obézní, ale také nemotorné a celkově po sportovní stránce méně zdatné.

Foto: archív

Sportovci jsou pro děti tou nejlepší motivací.

Článek

Strach o bezpečí dětí a zároveň nedostatek času rodičů vedly k tomu, že dětská hřiště mnohdy zejí prázdnotou. Rodiče raději dětem utvářejí program v podobě nejrůznějších kroužků, hlavně aby měli nad svými dětmi neustálý dohled. Na tom samozřejmě není nic špatného, problém nastává v okamžiku, kdy dítě přestane kroužek bavit a raději čas tráví doma.

A zde to nekončí. Řada rodičů uvolňuje své děti, mnohdy za podpory špatných lékařů, i z tělocviku. Stačí upozornění lékaře, že dítě trpí skoliózou, astmatem, plochýma nohama apod., kdy je dobré, aby se dítě vyhýbalo určitému pohybu. Jenže to neznamená, že by děti neměly sportovat vůbec.

„Doktor řekne dítěti: Máš skoliózu, nesportuj. To je skoro odsouzení na vozík. Správně by přitom mělo být řečeno - máš skoliózu, sportuj tímhle a tímhle způsobem. Nebo si zajdi za fyzioterapeutem, který ti poradí. Takhle pak vznikají situace, kdy z třiceti dětí devět nemá cvičební úbor a dalších deset je omluvených, protože má nějaký zdravotní problém,” vysvětluje krasobruslař Tomáš Verner, který sám pochází z lékařské rodiny a zároveň je ambasadorem projektu Sazka Olympijský víceboj, v němž žáci základních škol mohou poměřit síly s profesionálními sportovci.

Foto: archív

Děti z vybraných škol měli možnost poměřit své síly s našimi úspěšnými sportovci. Kajakář Vavřinec Hradilek se svěřil, že byl i v některých disciplínách žáky poražen.

Je tak podle něj nutné na rodiče apelovat, aby se do sportování svých dětí více zapojili a nehledali výmluvy, proč to nejde. Všichni chápou, že rodiče jsou velmi pracovně vytížení, nicméně pokud se svobodně rozhodli mít jednou děti, měli by udělat vše pro to, aby si ten čas našli.

Sportovci jako krasobruslař Tomáš Verner, kajakář Vavřinec Hradilek či kanoista Martin Doktor jsou pak také přesvědčeni, že by dětem prospělo mít více hodin tělocviku týdně, než je tomu doposud. 90 minut týdně dle nich rozhodně nestačí. Proto vítají snahu ministra školství Marcela Chládka zvýšit počet hodin tělesné výchovy o jednu týdně. Odkazují se přitom na své zkušenosti ze zahraničí, kde mají děti běžně jednu hodinu pohybové aktivity denně.

Zdatnější jsou děti ve velkoměstech

Z logiky věci by děti na venkově a v menších městech měly být zdatnější a pohybovat se lépe než jejich vrstevníci z velkoměst, protože tráví více času venku. Opak je ale pravdou. Alespoň to ukazuje unikátní analýza projektu Sazka Olympijský víceboj, testující základní pohybové schopnosti dětí ve věku 5 až 16 let. Výsledky skládající se z osmi disciplín, které splnilo za první pololetí více jak 50 tisíc dětí, přitom analyzovali odborníci společnosti SportAnalytik a pak také docent Tomáš Perič, odborník na sport dětí z Fakulty tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy.

Foto: archív

Tomáš Verner si setkání s dětmi skutečně užíval.

„Ukázalo se, že neplatí léty zažitá pravda, podle které se děti na venkově a v malých městech více pohybují. Naopak, jejich průměrné výsledky jsou v porovnání s dětmi z velkých měst v testovaných disciplínách horší. Tuto tezi podporuje také analýza BMI, podle které je nejvyšší poměr hmotnosti vůči tělesné výšce u dětí v krajích, které ze srovnání pohybové zdatnosti vycházejí nejhůře,“ vysvětlil docent Tomáš Perič.

Analýza docenta Periče také porovnávala výsledky chlapců a děvčat. „Dívky dominují ve flexibilitě̌ a rovnováze a chlapci v ostatních pohybových schopnostech, což je přirozené rozdělení. Pouze u sedů–lehů jsou zprvu lepší dívky a na druhém stupni již chlapci. U některých disciplín – například u testů výbušnosti nebo vytrvalosti – se rozdíly zvyšují s věkem. V tom mohou hrát roli i tělesné přeměny u dívek v období puberty.”

SOV disciplíny

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám