Hlavní obsah

Děti ze skautu pro nemocné vrstevníky vybraly už 150 tisíc

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opočno

Všichni, kdo chodili do skauta, vědí, že se má pomáhat. Z toho důvodu vznikla před devatenácti lety v Opočně, malém městě ve východních Čechách, charitativní akce s názvem Děti pro děti. Skauti si každý rok připraví vystoupení a výstavu, vybrané peníze z dobrovolného vstupného potom věnují dětem v královéhradecké fakultní nemocnici. Celkově už vybrali přes 150 tisíc.

Foto: Zuzana Vojtíšková

Charitativní akci Děti pro děti pořádají opočenští skauti.

Článek

Akce se poprvé konala v roce 1997, s nápadem přišly tehdejší světlušky. „Říkaly si, že skauti by měli pomáhat, tak vymyslely tento projekt,“ vysvětluje jedna z organizátorek akce Marie Vojtíšková.

Peníze jsou věnovány nemocným dětem na hemato-onkologickém oddělení Dětské kliniky ve fakultní nemocnici v Hradci Králové. Léčí se tam především děti s akutní leukémií, které mají díky moderní terapii velkou naději, že se vyléčí a vrátí se zpět do normálního života.

Foto: Zuzana Vojtíšková

Behěm vystoupení předvedou děti také divadlo.

Celková částka za devatenáct let, kterou skauti do fakultní nemocnice poslali, přesáhla 150 tisíc korun. Výtěžek z letošního ročníku byl 15 tisíc. „Z tohoto finančního daru pořídíme dětem sedáky do sprchových koutů a barevná povlečení do nemocničních lůžek,“ sdělila vedoucí oddělení docentka Jiřina Chládková.

Peníze už pomohly na obnovu vybavení nemocničních pokojů a herny. Podle docentky skautská charitativní činnost nepřináší radost jen dětem, ale znamená také morální podporu pro rodiče.

Akce děti stmelí

Jarní událost probíhá tak, že si skauti připraví taneční a divadelní představení, zazpívají nebo recitují básničky. Několik měsíců pracují na výstavě, vyrábějí například ručně šité polštářky a peněženky. Po vystoupení si návštěvníci mohou vzít, co se jim líbí, a přispět dobrovolnou částkou.

Foto: Zuzana Vojtíšková

Děti od podzimu vyrábí věci na výstavu. Každý si může vzít, co se mu líbí, a přispět dobrovolnou částkou.

„Na jevišti se letos objevily všechny děti, které v Opočně chodí do skauta. Jsme malé středisko a každá taková akce je stmelí,“ říká Vojtíšková s tím, že v klubovně se nyní schází 52 dětí.

Reklama

Výběr článků

Načítám