Hlavní obsah

Kde se berou dětské lži

Novinky, zun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezřídka kdy se děti snaží z nepříjemných situací vybruslit pomocí lži. Nebo se lhaním chtějí zavděčit kamarádům či se stát zajímavějšími. Kde se to v dětské duši bere? Lhářem se člověk nerodí, ale postupem času se jím může stát. Největší vliv na to má rodina a výchova.

Foto: Profimedia.cz

Kdyby tak i ve skutečnosti narostl lháři dlouhý nos jako v pohádce.

Článek

Někteří rodiče mají pocit, že se dětem nemůže v určitých situacích říkat úplná pravda. Ve snaze své potomky chránit před nepříjemnou realitou se pak uchylují někdy k drobným, jindy velkým, rádoby milosrdným, lžím. Jenže děti jsou velmi vnímavé, a tak přestože mají dospělí pocit, že situaci dobře zvládli či zahráli do autu, děti si v hlavě ukládají vzorce chování. Kopírují i lidi okolo, z nichž nejvýraznějším vzorem v době dospívání bývá většinou rodič. A tak se může stát, že kvůli tzv. nevinným lžím může z dítěte postupem času vyrůst podvodník nebo lhář.

Podle výzkumu psychologů z University of California v San Diegu má neupřímnost a nečestnost zásadní vliv na děti ve věku od pěti do sedmi let. Výsledky potvrzují, že děti kopírují chování dospělých, protože jej považují za normu. A pak také mají pocit, že nemusí říkat pravdu někomu, kdo sám lže.

Přitom i nepříjemná či citlivá témata, jako je například vážná nemoc, smrt nebo sex, se dají dětem vysvětlit adekvátně jejich věku a není nutné se uchylovat ke lži.

Další možnou příčinou toho, že z dítěte vyrostl nečestný jedinec, může být tvrdá výchova, doprovázená drilem a tresty. Z výzkumů vyplynulo, že pokud jsou malé děti ve věku od dvou do šesti let vystaveny velmi tvrdé disciplíně a trestům, vytvoří si silný obranný systém výmluv a dokážou pak velmi přesvědčivě lhát.

Reklama

Související témata:

Související články

Uchazeči o práci v životopisech lžou

Převážná většina (70 %) českých manažerů považuje životopisy uchazečů o zaměstnání obecně za nedůvěryhodné; kandidáti v nich podle oslovených respondentů...

Nejčastější partnerské lži

Ať se nám to líbí nebo ne, lži jsou součástí našeho každodenního života. Podle psychologa Petera Stiegnitze běžný člověk sděluje alespoň částečnou nepravdu až...

Výběr článků

Načítám