Hlavní obsah

Ovládat mobil i počítač umějí, ale zavázat tkaničku dětem činí problémy

Novinky, das

Předškolní děti značně zaostávají v úrovni jemné motoriky, mají problémy samostatně se obléci, obout, o zavazování tkaniček nemluvě. V některých dovednostech ale přesto vynikají - znají několik anglických slovíček, umějí vyrobit hrneček a na svůj věk bravurně zacházejí s internetem, tablety a chytrými telefony. Alespoň to potvrzuje nejnovější studie Digital Diaries.

Foto: Profimedia.cz

Někteří rodiče již velmi malé děti utěšují pomocí digitálních zařízení.

Článek

Digitální dovednosti, používání chytrého telefonu nebo spuštění internetového prohlížeče hrají už v předškolním věku prim. Rozsáhlý průzkum mezi tří- až pětiletými dětmi odhalil, že více dětí zvládne hrát počítačovou hru (66 %) nebo ovládat mobilní telefon (47%) než si zavázat tkaničku (14 %) či plavat (23 %).

Což potvrzuje i učitelka prvního stupně Lenka Malá: „Z více než dvaceti dětí, které dorazily k zápisu do prvních tříd, uměly udělat funkční kličku na tkaničce jen dvě.”

Odborníci tento trend přičítají moderní době, ale i výchově rodičů, kteří již velmi malé děti utěšují pomocí digitálních zařízení. Pokud tak rodiče skutečně činí, pak by měli mít na mysli i bezpečnost a soukromí svých dětí.

„Můžeme vidět náznaky nevhodného chování, které v tomto mladém věku může vést ke kyberšikaně dokonce i v námi kontrolovaném prostředí, kde se dítě pohybuje. A odtud je už jen krůček k sociálním sítím, kde jsou možnosti k těmto problémům ještě otevřenější,” dodává Tony Anscombe z AVG Technologies.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám