Hlavní obsah

Počet dětí žijících u pěstounů se zvyšuje

Novinky, zun

V posledních letech se zvyšuje počet dětí, které nalezly domov v pěstounských rodinách. Nejedná se vůbec o zanedbatelné číslo. V České republice je nyní už téměř deset tisíc rodin pěstounů a poručníků, u kterých získalo domov více než dvanáct tisíc dětí.

Foto: www.sos-vesnicky.cz

Děti z SOS vesničky v Karlových Varech

Článek

Jenom v prvních pěti měsících letošního roku našlo náhradní rodinu více než osm set dětí, o které se místo pracovníků v ústavních zařízeních starají pěstouni. Umožnit dětem život v rodinném prostředí pomohla novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí, kterou vypracovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) a platí od letoška. Za péči o svěřené děti dostávají pěstouni od Úřadu práce ČR nově mzdu a mají nárok také na speciální služby.

„Rodina a rodinné vztahy jsou velmi důležité pro výchovu a vývoj každého dítěte,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová (TOP 09). Dodala, že „Česká republika rozhodně potřebuje takové zákony, které respektují praktický život a také myslí na rodinu a ochranu dětí.“

Pěstounských rodin přibývá

Pěstounských rodin přibývá právě díky novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Letos v květnu tak MPSV evidovalo celkem 9 437 lidí, kteří dostávali odměnu pěstouna. V praxi je pěstounů a poručníků ještě více, ne všichni totiž dostávají od Úřadu práce ČR tuto mzdu - týká se to například některých pěstounů-prarodičů. Pro úplnost: Loni bylo celkem 9 000 pěstounů a poručníků, v roce 2011 pak 8 300.

Přibývá také rodin, které vykonávají pěstounskou péči na přechodnou dobu. Zatímco na začátku roku 2012 jich bylo pouze osm, dnes je to už 74 rodin a zhruba stejný počet rodin se na tuto službu péče o dítě připravuje.

V pěstounské a poručnické péči žilo v roce 2011 celkem 10 200 dětí, v současné době to je už 12 358. Náhradní rodinu loni našlo 1 507 dětí, letos do konce května 794 dětí v dlouhodobé pěstounské péči a dalších několik desítek prostřednictvím pěstounské péče na přechodnou dobu. Oproti loňskému roku jde o nárůst o 25 %. V ústavních zařízeních stále žije kolem 10 000 dětí, jejich počet však postupně klesá.

Jak se stát pěstounem

Rozsah servisu pro pěstouny upravuje dohoda o výkonu pěstounské péče. Uzavírá se s obcí s rozšířenou působností, krajským úřadem, obecním úřadem nebo s tzv. pověřenou osobou, tedy příspěvkovou či nestátní neziskovou organizací, která má zvláštní pověření vydávané krajským úřadem.

Na každou dohodu dostávají poskytovatelé služeb státní příspěvek na výkon pěstounské péče ve výši 48 000 Kč ročně. MPSV má na tuto oblast letos v rozpočtu celkem 250 miliónů Kč. Dříve se poskytovaly dotace, bylo na ně cca 30 – 40 miliónů Kč ročně.

Pokud se lidé chtějí stát pěstouny, je třeba se obrátit na příslušnou obec s rozšířenou působností a požádat o zařazení do příslušné evidence. Detailní informace jsou také na webu jednotlivých krajských úřadů či stránkách MPSV na adrese www.mpsv.cz. Rovněž je možné kontaktovat nestátní neziskové organizace, jako třeba Asociaci náhradních rodin, Sdružení pěstounských rodin, Amalthea, Rozum a cit, Středisko náhradní rodinné péče a další.

Detailní informace k pěstounské péči najdete v publikaci „Dávky pěstounské péče 2013“. Vydalo ji MPSV a najdete ji zde.

Reklama

Související články

Z děcáku do života. Jak na to?

David vyrůstal v dětském domově od svých dvou let. Rodiče se o něho ani o rok starší sestru nedokázali postarat, otec byl opakovaně ve vězení, matka je...

Výběr článků

Načítám