Hlavní obsah

Pesticidy i v běžném množství mohou být pro děti velmi nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

O tom, že je běžně dostupná zelenina a ovoce plná nejrůznější chemie, není pochyb. A o to zajímavější je zjištění amerických vědců, že je pro děti velmi nebezpečné už takové množství pesticidů nebo-li také organofosfátů (látek proti rostlinným škůdcům), které se v jejich okolí běžně vyskytuje.

Foto: Profimedia.cz

Pokud kupujete ovoce v obchodě, před podáním jej důkladně omyjte.

Článek

Podle vědců může být i nízká koncentrace organofosfátů svým působením na centrální nervový systém dětí příčinou lehké mozkové dysfunkce.

Lékařský tým v čele s Dr. Marcem Weisskopfem sledoval 1 139 dětí ve věku 8 až 15 let. Jedna desetina z nich splňovala kritéria pro diagnózu lehké mozkové dysfunkce (LMD), což je množství, které odpovídá zastoupení takto postižených lidí v běžné populaci.

"I když jsme vzali v úvahu faktory jako pohlaví, věk a rasu, přesto se potvrdilo, že riziko LMD je přímo úměrné koncentraci těchto látek, s nimiž přijde dítě do styku," tvrdí Weisskopf a dodává: "Souvislost je jasná a to znamená vážný problém."

Nutné důkladné omývání ovoce 

Podle něho je nutné pokračovat ve výzkumu, aby se například zjistilo, jak vznik nemoci ovlivňuje doba, po kterou jsou děti působení organofosfátů vystaveny.

"Při ochraně proti působení pesticidů existuje prozatím jedna naprosto banální rada. Rodiče by měli dbát na to, aby ovoce a zelenina, které svým potomkům dávají, byly důkladně umyté," dodává Weisskopf.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak zvládnout nadměrné kilogramy u svých dětí

To, že má každé páté dítě problém s nadváhou, je holý fakt. A bohužel ani toto číslo není konečné, jelikož počet obézních dětí každým rokem neustále narůstá....

Zdravé jídlo nemusí být vždy drahé

Většina lidí žije v přesvědčení, že zdravé jídlo je sice fajn, ale vzhledem k ceně si ho nemohou dovolit. Podle odborníků se dá ale i za malé peníze najíst...

Výběr článků

Načítám