Hlavní obsah

Cizí jazyk by se děti měly učit od narození, rodiče jej přitom ovládat nemusejí

Novinky, Andrea Zunová

Ovládat kromě mateřštiny ještě jeden či více jazyků je už vlastně povinností. Diskuse se vedou o způsobu a době, kdy s výukou druhého jazyka začít. Zda ve školce, v první třídě, či klasicky ve třetí třídě základní školy, kdy už je výuka anglického jazyka povinná. Podle výukové metody Helen Doron je nejlepší začínat s cizím jazykem už od narození.

Foto: Profimedia.cz

Malé děti se cizímu jazyku učí poslechem

Článek

Děti, které ještě neumějí mluvit se v cizojazyčném prostředí neztratí a mají velmi dobrou schopnost porozumět. Učí se totiž poslechem. A není nutné mít za partnera cizince. Ačkoli je obecně zavedený názor, že největší šanci na osvojení druhého jazyka mají právě děti, jejichž jeden z rodičů cizinec je.

Metoda Helen Doron vychází z toho, že zvlášť důležitý je pravidelný a opakovaný poslech a upevňování z něho nabytých znalostí. Základem je, že doma děti pravidelně poslouchají cd nahrávky. Tímto způsobem získané vědomosti pak využijí v centrech, kde je s nimi lektoři anglicky probírají a učí je další nové věci. A rodiče přitom opravdu nemusí cizí jazyk ovládat. Certifikovaný lektor jim totiž poradí, co mají s dětmi doma dělat.

Podle lektorky Kristýny Pragerové, která metodu Helen Doron vyučuje v Rudné u Prahy je dobré začít s cizím jazykem co nejdříve.

Děti musí angličtinu slyšet denně

"Automatické přijímání melodie, rytmu a struktury jazyka či jazyků patří mezi nejkomplexnější schopnosti, které člověk v okamžiku narození má," říká s tím, že nejmladšímu dítěti v jejím kurzu je rok.

Pro malé děti existuje speciální výuková metoda, která je zaměřena na hry, dramatiku, tvořivost, nebo hudební a pohybový doprovod. Podle Kristýny Pragerové se v podstatě jedná o „přirozené učení, které je u takto malých dětí založeno na společných prožitcích s rodiči při hrách, výtvarných aktivitách, cvičení a podobně“. Zdůraznila, že podmínkou úspěchu je, že děti musí angličtinu slyšet denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám