A vadí nejen přímo kravské mléko, ale také veškeré mléčné výrobky. Matky by s nimi měly počkat ve výživě svých potomků až do vyššího věku, bezpečné jsou tyto potraviny až pro děti od dvou let věku.

Finové ve své studii z roku 1993 zjistili, že v mléce je obsažena bílkovina beta-laktoglobulin, která stimuluje dětský organismus k tvorbě protilátek napadajících glykodelin – protein důležitý pro odolnost imunitního systému.

To vede postupně k tomu, že se obranyschopnost dítěte narušuje a imunitní systém ničí buňky ve slinivce, které jsou zodpovědné právě za tvorbu inzulínu. Tak v těle dochází k poklesu hladiny tohoto důležitého hormonu a vzniká diabetes typu 1. Již dříve se přitom uvádělo, že časné podávání kravského mléka dětem může způsobit alergii na kravské mléko.

Doktorka Marcia Goldfarbová z amerického Portlandu studii, vysvětlující vztah mezi konzumací kravského mléka u kojenců a vzniku diabetu, publikovala v odborném časopise Journal of Proteome Research.