Hlavní obsah

Horko může zkazit duševní pohodu

Právo, JAT

Hodně lidí trpí, když se teplota vyšplhá ke třicítce nebo dokonce výše. Je ale třeba se horku bránit a nenechat se jím znervózňovat. Duševní pohoda je totiž moc důležitá.

Článek

Vlažná ranní sprcha je nezbytností. Když se osprchujeme, vyplatí se použít místo obvyklého tělového mléka pleťovou vodu, kterou přechováváme v chladničce. Antiperspirant považujeme za naprostou samozřejmost. Kdo se opravdu nadměrně potí, může vyzkoušet přefiltrovanou citrónovou šťávu, kterou naneseme na nejvíce postižená místa. Vyplatí se také vstát o něco dřív a s hygienou nepospíchat.

V letním období dáváme také přednost gelovým pěsticím krémům, používáme je vychlazené z ledničky. Dekorativní kosmetiku volíme voděodolnou. Kdykoli si vzpomeneme, vlhčíme obličej minerálkou ze spreje.

Pozornost věnujeme i materiálu

Co si vezmeme na sebe, vybíráme s ohledem na střih a materiál. O pohodlnosti oblečení nerozhoduje pouze prodyšný materiál, ale také dostatečně volný střih. Platí zásada, že čím těsnější oděv, tím větší je v něm horko, i když látky na sobě máme třeba minimum.

Vlasy pokud možno nenecháváme splývat po šíji a pro osvěžení je profoukneme chladným vzduchem z fénu.

S pitím nečekáme, až se ozve žízeň, to už je pozdě. Nejlepší je příjemně teplý mátový čaj, vyzkoušený s úspěchem v tropických oblastech. V Orientu jej pijí dokonce horký. Nebezpečí studených nápojů, i když jsou lákavé, spočívá především v tom, že snadno přetíží krevní oběh. Pro doplnění minerálů, jež ztrácíme spolu s potem, jsou vhodné čisté vývary z masa a zeleniny. Energii dodají a trávicí trakt nevyčerpají studené zeleninové a ovocné polévky.

Aby nohy netrpěly

Dost často trpí hlavně nohy, které mnohdy sotva táhneme za sebou. Je-li to jen trochu možné, zvedáme je během dne do výšky, popřípadě můžeme simulovat jízdu na kole. Úlevu přinášejí střídavé koupele, lázně v octové vodě a používání přípravků s chladivými účinky. Může to třeba být obyčejná francovka nebo nějaký krém či masážní emulze s mentolem. Prospěšné je rovněž cvičení chodidel, například rolování gumového ježka či láhve s vodou, což při sledování televize neznamená žádnou časovou újmu.

Po vyčerpávajícím dni přinesou úlevu chladivé obklady na tvář i dekolt, například plátky vychlazených okurek či rozmačkané ovoce (jahody, broskve) nebo jogurt.

Reklama

Související témata:

Související články

Horké dny působí kardiakům potíže

Lidé se závažným onemocněním srdce vedra obvykle špatně snášejí. Jejich srdce totiž nedokáže zvýšit výkon tím, že se svalovina silněji stahuje. Snaží se udržet...

Výběr článků

Načítám