Hlavní obsah

Záhada letu MH370 přečkala pět let

Právo, ČTK, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malajsijský ministr dopravy nezavrhuje možnost nového pátrání po boeingu 777, který se s 239 lidmi na palubě ztratil 8. března 2014 na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu.

Foto: Vincent Thian, ČTK/AP

Žena stojí před kondolenční zdí v malajsijském Kuala Lumpuru

Článek

Ministr Anthony Loke začátkem týdne prohlásil, že pokud jej někdo dokáže přesvědčit, že nové technologie by mohly pomoct najít zmizelé letadlo, je otevřen možnosti obnovit hledání.

„Jsme více než ochotni zahájit (další) pátrání,“ řekl podle listu The Independent.

Stroj řídil velice zkušený pilot

První (oficiální) pátrání po letadle bylo ukončeno v lednu 2017, od ledna do června 2018 pak prováděla pátrací akce soukromá americká společnost Ocean Infinity. Ani v jednom případě se na dně Indického oceánu nepodařilo najít vrak stroje.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz a BBC

Zmizení letu MH370 je považováno za největší záhadu v dějinách letectví. Boeing vzlétl 7. března v 17.41 SEČ z Kuala Lumpur, do Pekingu měl dorazit ve 23.30 SEČ. Na palubě bylo 227 pasažérů deseti národností, především však šlo o Číňany či Tchajwance. Posádce letadla, kterou tvořilo 12 Malajsijců, velel 53letý pilot Zaharie Ahmad Shah, který měl nalétáno celkem 18 365 hodin a u Malaysia Airlines pracoval od roku 1981.

Prvním důstojníkem byl sedmadvacetiletý Fariq Hamid, který měl nalétáno 2763 hodin a ve firmě pracoval od roku 2007. Malaysia Airlines ale 8. března nad Jihočínským mořem ztratily se strojem najednou kontakt.

Trosky dokonce až na Madagaskaru

Teorií o zmizení se vyrojilo hodně včetně možnosti technické havárie, únosu stroje či sebevraždy pilota, každopádně se však předpokládá, že se letadlo zřítilo v jižní části Indického oceánu západně od australského pobřeží, když se z neznámých důvodů odklonilo od své trasy.

Neúspěšné hledání stálo miliardy
První pátrání po letadle, na němž se podílela Malajsie spolu s Čínou a Austrálií, skončilo loni v lednu
Podle odhadů přišlo na zhruba 151 milionů dolarů (3,4 miliardy korun), většinu pokryla malajsijská vláda
Následné tříměsíční pátrání americké společnosti Ocean Infinity, do něhož se zapojilo i osm miniponorek, skončilo loni v květnu
Texaská firma pátrala po boeingu na vlastní náklady
V případě nalezení vraku nebo černé skřínky by od malajsijské vlády dostala 70 milionů dolarů (1,6 miliardy Kč)
Zdroj: CNN, BBC

Pouze na opačné straně Indického oceánu, na plážích ostrova Mauricius a na březích Tanzanie či francouzského ostrova Réunion, se našly trosky, u nichž se potvrdilo, že pocházejí ze zmizelého letounu. Poslední nalezené úlomky letadla, pocházející ze třech různých lokalit na africkém ostrově Madagaskar, předali úřadům příbuzní cestujících z letadla v listopadu 2018.

Foto: Samsul Said, Reuters

Otec jednoho z členů posádky na snímku několik týdnů po zmizení letadla

Malajsie oficiálně označila 29. ledna 2015 případ zmizelého letu MH370 za nehodu, pojišťovny poté začaly vyplácet příbuzným obětí odškodné. Rodiny ale ani pět let po události nemají žádné informace o osudu svých nejbližších.

„Věřím, že vrak bude nalezen a že zjistíme příčinu neštěstí. Jen si nejsem jistý, že k tomu dojde za mého života,“ řekl The Independent expert na leteckou bezpečnost Philip Baum.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám