Hlavní obsah

Vesmírnou stanici chce Čína na oběžné dráze už za dva roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína hodlá kolem roku 2018 vypustit na oběžnou dráhu svou první stálou vesmírnou stanici. Podle čtvrteční zprávy agentury Nová Čína jde o součást čínského plánu vybudovat trvale obydlenou orbitální stanici přibližně v roce 2022. Vláda má v úmyslu změnit Čínu v kosmickou velmoc.

Článek

Podle Nové Číny půjde o "základní modul" budoucí stanice, který ponese jméno Tchien-che, což je čínský název pro Mléčnou dráhu. Později budou na oběžnou dráhu vyneseny další dva moduly, které se k Tchien-che připojí, uvedla čínská agentura bez dalších podrobností. [celá zpráva]

Peking tvrdí, že jeho vesmírný program má sloužit mírovým účelům. Americké ministerstvo obrany ale považuje rostoucí vesmírnou moc Číny za projev obavy, že případní soupeři mohou tento stát v případě krize ohrozit z kosmu.

V roce 2013 pobývali v kosmu tři čínští astronauti, kteří strávili dva týdny na palubě experimentální kosmické laboratoře Tchien-kung (Nebeský palác).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám