Hlavní obsah

Atentátnice odhodila výbušniny a odmítla se v uprchlickém táboře odpálit

Novinky, rei
Abudža

V uprchlickém táboře v Nigérii mohl být středeční masakr ještě horší, nebýt toho, že jedna ze sebevražedných atentátnic vyslaná islámskými extremisty z Boko Haram odmítla svůj úkol splnit. Dívka si pás s výbušninami vysvlékla a vydala se policii.

Foto: Stringer, Reuters

Oběti útoku milic Boko Haram, které zaútočily 4. února na vesnici Dalori. Při úterních útocích zahynulo přes 60 lidí.

Článek

„Vypověděla, že byla vystrašená, protože věděla, že zabije lidi. Také se ale bála jednat proti instrukcím mužů, kteří ji do tábora zavedli,“ řekl agentuře AP zástupce táborové domobrany Modu Awami.

Teenagerka je jednou ze stovek zajatkyň v područí radikálů. Ve středu ji džihádisté společně s dvěma dalšími dívkami zavedli do tábora Dikwa na severovýchodě země a nařídili jim odpálit se mezi jeho obyvateli.

Jakmile byly osamocené, pokoušela se dívka kolegyně přesvědčit, aby to nedělaly. Nakonec se nálože zbavila sama a utekla. Zbylé dvě atentátnice přistoupily k davu lidí a aktivovaly bomby. Zabily 58 lidí.

Místní bezpečnost později narazila na plačící dívku, která jim řekla, že měla také útočit. Splnit úkol bylo nad její síly také proto, že v táboře žije její otec. Svou výpověď dívka potvrdila tím, že vyšetřovatele zavedla na místo, kde se zbavila pásu s výbušninou.

V táboře Dikwa žije 50 tisíc lidí. Dívka je ve vazbě. Podle AP podala vyšetřovatelům cenné informace o dalších plánovaných útocích.

Milice Boko Haram v posledních šesti letech zabily 20 tisíc lidí. Dva a půl miliónu jich kvůli nim uteklo z domova.

Reklama

Související články

Milión dětí nechodí do školy kvůli Boko Haram

Útoky nigerijské radikální skupiny Boko Haram (Západní výuka je rouhání), která se hlásí k Islámskému státu, měla vážný dopad na školní docházku. V Nigérii,...

Výběr článků

Načítám