Hlavní obsah

Česká turistka z hotelu v Hurgadě: Je tu panika

Novinky, David Zápal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hurgada
Aktualizováno

Situaci během pátečního útoku ozbrojenců na hotel Bella Vista v egyptské Hurgadě zažila i rodina české turistky Ireny Hicklové. Novinkám řekla, že chce zájezd ukončit dřív a vrátit se domů.

Irena Hicklová o situaci v HurgaděVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Jsme ubytovaní v hotelu Bella Vista. Krátce před útokem jsme na pět minut opustili hotel, šli jsme do nedalekého obchodu. Při návratu už se na místo začala sjíždět armáda a policie a nikoho do hotelu nepustili,” tvrdí turistka. Na místě je s německou cestovní kanceláří, zájezd zajistila česká agentura. Tu se jí nyní nedaří kontaktovat.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Místo útoku před egyptským hotelem

„Když jsme přicházeli k hotelu, byla tu panika, všichni z něj museli pryč. Nevěděli jsme, co se děje, slyšeli jsme výstřely,” doplnila. Nikdo ji prý zatím nekontaktoval, aby jí řekl, co se bude dít.

Hotel pak byl podle ní tři hodiny uzavřený, nikdo nesměl dovnitř. Zděšeni byli i zaměstnanci resortu.

V hotelu je celkem šest českých turistů, dva s českou CK, čtyři s německou. V letoviscích v Hurgadě je celkem asi 200 Čechů.

Foto: Mohamed Abd El Ghany, Reuters

Pobodaný švédský turista

„Jsme asi na nejstřeženějším místě v Egyptě, ale přesto máme špatný pocit a rádi bychom se vrátili domů. Odlet máme v úterý, ale dovolenou máme z pochopitelných důvodů zkaženou,” řekla.

Delegáti, kteří jsou na místě, ženě řekli, že má zkontaktovat cestovní kancelář, s níž cestovala. Zkouší tedy agenturu, která zájezd zprostředkovala. „Na její číslo se ale nelze dovolat, je nedostupné, takže vůbec nevíme, co s námi bude,“ dodala Hicklová.

Zranili tři turisty

Dva útočníci, z nichž jeden byl zastřelen, pobodali v hotelu tři lidi, dva Rakušany a jednoho Švéda. Egyptský ministr turistiky na místo útoku přijel v sobotu. Řekl, že šlo o amatéry, protože jinak by se na akci vybavili lépe než jen noži.

Informace, že jeden z mužů měl na sobě pás s výbušninami, se nepotvrdily.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám