Hlavní obsah

Ortodoxní islám s právem šaría - tak vypadá život v turistickém ráji Maledivy

Ostrovy obklopené korály, tyrkysové moře, pláže s bílým pískem. Ráj na zemi, který má ale odvrácenou tvář a tou je ortodoxní islám. To je souostroví Maledivy v Indickém oceánu. Turistům zůstává realita skryta, protože právě oni jsou páteří ostrovního hospodářství, napsal německý list Bild s odkazem na reportáž televize ARD. Většina z nich nemá vůbec tušení, že v zemi například platí právo šaría.

Foto: Profimedia.cz

Turisté jsou okamžitě převezeni do hotelových komplexů.

Článek

Jediným povoleným náboženstvím na Maledivách je islám, vyznávat jiné není povoleno. Lidé, kteří nejsou muslimové, nemohou získat maledivské občanství. „Na souostroví žije jen malý počet křesťanů, ale pod hrozbou vězení mají zakázáno se ke svému vyznání hlásit,“ uvedl Thomas Müller z nevládní křesťanské organizace Open Doors.

V zemi podle mnohých pozorovatelů roste vliv radikálních islamistů. Odborníci se domnívají, že z celkového počtu 400 tisíc obyvatel souostroví začalo bojovat v řadách Islámského státu kolem 250 bojovníků, některé odhady hovoří o podstatně vyšším počtu.

Foto: Profimedia.cz

Pohled na jeden z ostrovů Malediv

Radikalizace se odráží ve všech aspektech života souostroví. Prezident například vetoval zákon, který měl akt znásilnění v manželství dostat na úroveň trestního činu. Svůj krok vysvětlil tím, že v zemi funguje právo šaría i se svým přísným systémem trestů.

Například  alkohol se v zemi podává pouze v hotelech cizincům, jinde na ostrově není k sehnání.

Běžný turista během návštěvy Malediv nic nezpozoruje. Z letiště je převezen do hotelu a s obyvateli souostroví má minimální kontakt. Drtivá většina lidí resort a jeho okolí vůbec neopustí.

V Evropském parlamentu se v těchto dnech připravuje rezoluce, ve které se ostře kritizuje porušování lidských práv na Maledivách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám