Hlavní obsah

Džihádisté v Libyi se učí pilotovat civilní letadla na moderním simulátoru

Radikálové z odnože Islámského státu v Libyi se učí pilotovat letadla. Jak uvedl arabský list Aš-Šark al-Avsat, cvičí se na nejméně jednom leteckém trenažéru, který byl zřejmě ukraden na některém z dobytých letišť.

Foto: Profimedia.cz

Bojovník u Syrty. Ilustrační foto

Článek

„Je to moderní simulátor,“ uvedl nejmenovaný vojenský zdroj, který také připustil, že stroj určený k výuce pilotů civilních letounů mohl být do Libye dovezen ze zahraničí. Džihádisté mají mít přístroj od října, a to ve městě Syrta na severu Libye.

Podle informací arabského listu ale mají tajné služby podezření, že do Syrty v nedávné době dorazil i trenažér pro bojové piloty. Neví se ale, o jaký typ jde, napsal Aš-Šark al-Avsat.

Bezpečnostní zdroj uvedl, že libyjské letectvo, jemuž se zoufale nedostává prostředků, se jednou pokusilo na základnu, kde k předpokládanému školení pilotů dochází, zaútočit. To se však nepodařilo.

Nová snaha o stabilizaci Libye

Islámský stát má podle odhadů v Libyi až 3000 přívrženců, které řídí z Iráku a Sýrie. Většina radikálů je údajně soustředěna právě v Syrtě. Dál se jim nedaří moc pronikat, protože nemají podporu místních a soupeří s velkým množstvím dalších frakcí, které v Libyi rozvrácené po válce a zabití vládce Muammara Kaddáfího před čtyřmi lety v Syrtě působí.

Prosadit politickou dohodu v Libyi za účelem stabilizace země čelící hrozbě extremistů se nově pokusí Itálie, která má podle agentury Reuters příští týden hostit jednání mezi skupinami, které si obě nárokují právo na vládu. „Itálie pracuje na tom, aby shromáždila mezinárodní společenství za účelem rozhodného posunu,“ uvedl italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni. „Skutečnost je taková, že nemáme moc času a nechceme dát moc času Daíši (arabská zkratka Islámského státu).

Reklama

Související články

V Libyi končí dvojvládí

Znepřátelené libyjské skupiny se po měsících obtížných jednání dohodly na vládě národní jednoty. V marockém Rabatu to v noci na pátek oznámil zvláštní...

Výběr článků

Načítám