Hlavní obsah

Zemřel bývalý jihokorejský prezident Kim Jong-sam

Soul

Ve věku 87 let zemřel bývalý jihokorejský prezident Kim Jong-sam, který byl ve funkci v letech 1993 až 1998. Oznámila to v sobotu soulská národní univerzitní nemocnice. V roce 1995 Kim navštívil Prahu.

Foto: ČTK/AP

Bývalý jihokorejský prezident Kim Jong-sam

Článek

Nemocnice uvedla, že exprezident trpěl vážnou krevní infekcí a postihlo jej akutní selhání srdce. Do nemocnice byl přijat ve čtvrtek kvůli vysoké teplotě, informovala agentura AP.

Kim byl významným hráčem při prosazování demokracie ve své zemi. Prezidentem byl zvolen ve volbách v roce 1992 a úřad oficiálně převzal na počátku roku 1993. Stal se prvním prezidentem po více než 30 letech, který neměl vojenskou minulost a po nástupu do funkce se zaměřil na potírání korupce.

Podporoval mírová řešení a v obavě z války odmítl v roce 1994 návrh vlády amerického prezidenta Billa Clintona zaútočit na severokorejský jaderný komplex. Koncem roku 1994 zrušil 50 let platný zákaz hospodářských styků s KLDR a navrhl zahájit hospodářskou spolupráci obou zemí. KLDR však návrh odmítla.

Syna odsoudili

Kim byl ale také obviněn ze špatného řízení hospodářství v době asijské finanční krize, kdy se v Koreji zhroutily některé zadlužené konglomeráty a vláda byla nucena přijmout pomoc 58 miliard USD (1,5 biliónu Kč) od Mezinárodního měnového fondu (MMF).

Exprezidentovu důvěryhodnost podkopal i skandál kolem jeho syna Kim Hjon-čchola, který byl v říjnu 1997 odsouzen za korupci a daňové úniky. Sám prezident však do skandálu nebyl nijak zapleten.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám