Hlavní obsah

Severovýchod Číny se dusí ve smogu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Severovýchodní Čína se potýká s alarmující smogovou situací. Koncentrace škodlivých prachových částic ve vzduchu místy 56krát překročily limity, uvedla v pondělí Světová zdravotnická organizace (WHO).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Smogová situace v ČíněVideo: Reuters

 
Článek

„Pohádková říše, anebo soudný den?“ hlásal titulek státní agentury Nová Čína pod sérií fotografií z postižené oblasti, kde lidé s nastávající zimou začínají topit uhlím, takže také ve zdravotnických střediscích rázem přibylo pacientů s dýchacími potížemi. „Pokoje na plicním oddělení jsou plné,“ řekl Nové Číně lékař v Šen-jangu, hlavním městě provincie Liao-ning.

Obyvatelé průmyslového severovýchodu už v neděli buď zůstávali raději doma, anebo vycházeli s maskami přes obličej. „Ten vzduch páchne, a když jsem venku, bolí mě z něj oči a v krku. Nevím, co máme dělat,“ citovala agentura AP jednu ženu, která spěchala do obchodu pořídit si masku.

Foto: ČTK/AP

Smog v Šen-jangu

V Šen-jangu bylo podle státní televize v pondělí místy vidět jen na sto metrů. V některých čtvrtích naměřili víc než 1400 mikrogramů částic menších než 2,5 mikrometru na metru krychlovém. WHO přitom považuje za zdraví škodlivé, když počet těchto PM2,5 překročí hranici 25 mikrogramů.

Úřady vyzvaly místní průmyslové podniky, aby omezily výrobu a emise. V pondělí odpoledne se stav zlepšil, ale jen mírně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám