Hlavní obsah

Volby v Barmě vyhrála strana disidentky Su Ťij

Novinky, ČTK, Neipyijto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neipyijto
Aktualizováno

Nedělní parlamentní volby v Barmě podle očekávání vyhrála Národní liga pro demokracii nositelky Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij. S odvoláním na mluvčího Ligy to napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Su Ťij

Článek

Podle předběžných výsledků získala liga přes 70 procent hlasů, vládní Strana svazové soudržnosti a rozvoje (USDP) už uznala porážku a její vedení oznámilo, že výsledek hlasování přijímá.

„Prohráli jsme a musíme zjistit proč. Výsledek ale bez výhrad přijímáme, i když konečnou statistiku ještě přesně neznáme," řekl Tchei U z USDP, ve které je mnoho bývalých armádních představitelů.

Su Ťij, která byla za vlády vojenské junty 15 let držena v domácím vězení, v krátkém projevu z balkonu sídla NLD v Rangúnu stoupence strany vyzvala, aby byli trpěliví, počkali na oficiální výsledky a neprovokovali poražené soupeře.

Mluvčí NLD řekl, že v hustě obydlených oblastech má liga až 80 procent hlasů, mimo ně zatím 65 procent.

Komplikace na cestě k moci

Zda NLD bude moci sestavit vládu, ale jasné není, musela by v 664členném dvoukomorovém parlamentu obsadit aspoň 67 procent volených křesel. Armáda má garantovánu čtvrtinu parlamentních křesel. Má také zajištěné klíčové ministerské funkce.

Su Ťij se se nemůže stát ani prezidentkou země. Barmská ústava totiž zakazuje kandidátům, jejichž rodinní příslušníci mají cizí občanství, ucházet se o post hlavy státu. Oba synové Su Ťij jsou britskými občany, stejně jako byl její zesnulý manžel.

První svobodné volby po desetiletích

Nedělní volby byly prvním svobodným hlasováním po desetiletích vlády vojenské junty a NLD v nich byla považována za favorita.

V kampani liga slibovala především společenské změny a posílení vlády zákona, zatímco vládnoucí USDP zdůrazňovala, že jen ona je schopna zajistit stabilitu země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám