Hlavní obsah

V Egyptě havarovalo letadlo s ruskými turisty, nikdo nepřežil

Aktualizováno

Ruský letoun havaroval v sobotu uprostřed Sinajského poloostrova. Na palubě stroje Airbus A-321 bylo 217 pasažérů a sedm členů posádky, uvedla BBC. Letadlo spadlo z výšky 9000 metrů. Podle egyptských médií už byly trosky v hornatém terénu poloostrova nalezeny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadla společnosti Kogalymavia létají pod značkou MetrojetVideo: Reuters

 
Článek

Letadlo se zřítilo po startu z letoviska Sharm el-Sheikh a mířilo do Petrohradu. Většina z cestujících byli ruští turisté, let byl charterový. Mezi cestujícími bylo 17 dětí. Těla pěti z nich již záchranáři našli.

Záchranáři podle agentury Reuters v jedné části trosek slyšeli sténání lidí uvnitř. Žádní přeživší se ovšem uvnitř trosek letounu nenašli. Egyptští vyšetřovatelé krátce po 13. hodině středoevropského času uvedli, že nikdo z 224 pasažérů nepřežil.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Příbuzní obětí na letiště v Petrohradu

Stroj patří společnosti Kogalymavia. Odstartoval z letiště krátce před pátou hodinou ráno středoevropského času. Krátce po startu měl navázat kontakt s řízením letového provozu v Larnace na Kypru, to se však nestalo. Stroj zmizel z radarů.

Podle prvních informací se stroj Kypru po zmizení z radarů ozval v tureckém vzdušném prostoru, že je v pořádku a pokračuje v letu. To se ale nepotvrdilo.

Pád stroje posléze potvrdil úřad egyptského premiéra. Země bude na vyšetřování spolupracovat s Ruskem.

Foto: Novinky.cz s použitím Mapy.cz

Stroj žádal o přistání

Posádka podle agentury TASS krátce předtím, než stroj zmizel z radarů, žádala o přistání. Měla prý problémy s radiostanicí.

Foto: Stringer/russia, Reuters

Příbuzní na letišti v Petrohradu

Interfax s odvoláním na odborný portál Flightradar24 uvedl, že letoun krátce před zmizením z radarů prudce klesl z výšky 9000 metrů na výšku 1500 metrů. Také se odchýlil od určené dráhy letu, podle některých informací mířil na letiště v Káhiře.

Česká televize uvedla, že stroj podnikl v tomto týdnu 16 letů, tohle byl sedmnáctý, už dříve v týdnu u něj piloti hlásili problémy s motory.

Egyptské bezpečnostní síly sdělily, že nejsou žádná podezření, že by stroj byl sestřelen, pohyboval se příliš vysoko. Pravděpodobnější jsou technické problémy.

Společnost Kogalymavia je menší sibiřský dopravce. Jeho stroje létají pod označením Metrojet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám