Hlavní obsah

Milice v Jižním Súdánu v červnu naverbovaly tisíc dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až tisícovku dětí od počátku června přinutily milice v Jižním Súdánu vstoupit do jejich řad. Děti jsou ve věku 13 až 17 let, informovala ve čtvrtek s odvoláním na zprávu vojenských pozorovatelů agentura APA. V Jižním Súdánu od konce roku 2013 zuří občanská válka mezi příznivci prezidenta a jeho bývalého zástupce.

Foto: Thomas Mukoya, Reuters

Uprchlíci z Jižního Súdánu v táboře Kakuma severně od keňského Nairobi

Článek

Podle zprávy zveřejněné africkou organizací IGAD, která sdružuje státy východní Afriky, shromáždili příslušníci milicí z několika měst na severovýchodě země děti a odvlekli je do svých výcvikových táborů.

Dětský fond Organizace spojených národů (UNICEF) odhaduje, že v konfliktu v Jižním Súdánu v současnosti na obou stranách bojuje asi 13 000 dětských vojáků.

Milice generála Johnsona Olonyho, které jsou za aktuální únos dětí podle zprávy IGAD zodpovědné, bojovaly původně na straně ústřední vlády prezidenta Salvy Kiira, v květnu se ale přidaly k povstalcům vedeným jeho někdejším zástupcem Riekem Macharem.

Boje mezi dvěma kdysi nejmocnějšími muži země zuří v Jižním Súdánu, který vznikl vyhlášením nezávislosti na Súdánu teprve v roce 2011, už od prosince 2013.

Původně mocenský konflikt postupně nabral i etnických rozměrů; příznivci prezidenta Kiira pocházejí z kmene Dinků, Macharovi podporovatelé jsou většinou Nuerové. Boje si vyžádaly na obou stranách už asi deset tisíc obětí. Dva milióny lidí prchly ze svých domovů. UNICEF varoval, že letos hrozí v Jižním Súdánu smrt hladem až 250 000 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám