Hlavní obsah

USA jednají s Čínou o sankcích proti KLDR

Soul

Americký ministr zahraničí John Kerry na společné tiskové konferenci s jihokorejským protějškem Jongem Pjong-se obvinil v Soulu Severní Koreu, že nadále porušuje sliby, stupňuje své hrozby a vykazuje do nebe volající lhostejnost vůči mezinárodnímu právu, když pokračuje v testech raket. Upozornil, že USA už jednají s Čínou o dalších sankcích proti KLDR, napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Ministři zahraničí USA a Korejské republiky John Kerry a Jong Pjong-se

Článek

Kerry zdůraznil, že Washington nabídl izolovanému režimu šanci na zlepšení vztahů výměnou za ukončení severokorejského jaderného programu, ale Pchjongjang to odmítl: „K tomuto datu, v tuto chvíli, zejména vzhledem k aktuálním provokacím, je jasné, že KLDR se ani nepřiblížila k mezinárodním standardům. Místo toho pokračuje ve vývoji jaderných zbraní a balistických raket.“ Narážel na poslední testy protilodních raket [celá zpráva] a raket odpalovaných z ponorek. [celá zpráva]

Prohlásil, že „hrozivé chování“ Severní Koreje je třeba odhalit, a slíbil, že Spojené státy zesílí tlak na Pchjongjang, aby změnil své chování. Tyto snahy se ale zatím míjely účinkem a KLDR opakovaně odráží pokusy dosáhnout obnovení rozhovorů o svém jaderném programu, i když země čelí sankcím ze strany Rady bezpečnosti OSN, Evropské unie a USA.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„S respektem k metodě zesilování sankcí my (Spojené státy a Čína) to teď všechno probíráme. Čína má zjevně mimořádné páky,“ řekl Kerry k plánu dalšího tlaku na KLDR. „V červnu proběhne ve Washingtonu schůzka o bezpečnosti a ekonomice, a to bude chvíle, kdy navrhneme některé z těchto kroků,“ dodal americký ministr, aniž by upřesnil, jak mají vypadat další sankce prosazované spolu s Čínou.

Jihokorejský ministr zahraničí, s nímž Kerry jednal, prohlásil, že vážnost nedávných severokorejských hrozeb a provokací jen podtrhuje nutnost posílení bezpečnostních vztahů Jižní Koreje a USA. Kerry ho ujistil, že USA dostojí svým závazkům.

Kerry také podle listu The Washington Post zkritizoval Pchjongjang a severokorejského vůdce Kim Čong-una i za „flagrantní neúcta k mezinárodnímu právu, když svému lidu odepírá základní svobody a práva“.

„Svět slyší další a další příběhy o groteskních a strašlivých veřejných popravách na základě rozmaru a přání vůdce proti lidem, kteří jsou mu blízko, a někdy na základě slabých důvodů,“ řekl v narážce na veřejnou popravu ministra obrany protiletadlovým dělem kvůli tomu, že usnul na přehlídce.  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám