Hlavní obsah

Severokorejský vůdce Kim Čong-un nepřijede do Moskvy na oslavy, doma má potíže

Moskva
Aktualizováno

Severokorejský vůdce Kim Čong-un se nebude moci zúčastnit oslavy výročí konce války v Moskvě. Ve čtvrtek to oznámila agentura Interfax s odvoláním na mluvčího prezidenta Vladimira Putina.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na vrcholku hory Pektu

Článek

„Kim Čong-un se rozhodl zůstat v Pchjongjangu. Nemůže se zúčastnit,“ oznámil mluvčí Dmitrij Peskov a dodal. „Rozhodnutí bylo předáno diplomatickými kanály. Souvisí to s vnitropolitickými záležitostmi.“

Kim si nikdy nezajistil hotel v Moskvě, kde by mohl přespávat, to však experti na KLDR nepovažovali za nijak významné. Severokorejská ambasáda v ruské metropoli je vybavena na to, aby tam mohl vůdce přespat.

Experti předpokládali, že třetí v dynastii Kimů navštíví jako první zahraniční zemi poté, co se dostal k moci po smrti svého otce, právě Ruskou federaci.

Peskov dodal, že ruský prezident nemá v plánu v nejbližší době jednat se severokorejským vůdcem: „Zatím nejsou žádné takové plány, které by se mohly oznámit.“ Popřel, že by jiní zahraniční představitelé nebo OSN vyjádřili výhrady k návštěvě Kima.

Mocenský boj

V Severní Koreji podle středeční zprávy jihokorejské tajné služby letos popravili už patnáct vysokých představitelů. V lednu byl popraven tajemník ministra pro lesnictví, v březnu za údajnou špionáž čtyři členové národního orchestru Unhasu, včetně jeho šéfa za to, že prozradili detaily ze života Kim Čong-una.

V souboru dříve působila Kimova manželka.

Kim také letos provedl změny v týmu svých poradců. To vše naznačuje, že v zemi stále probíhá boj o moc a Kim se kvůli tomu bojí odjet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám