Hlavní obsah

Pašeráci lidi zamkli v podpalubí, vypověděl uprchlík z potopené lodi

Aktualizováno

Na lodi s uprchlíky, která se potopila v noci na neděli ve Středozemním moři, bylo podle jednoho z přeživších 950 lidí. Dosavadní odhady mluvily o 500 až 700 běženců. Zachránit se jich podařilo jen několik desítek. Část pasažérů prý pašeráci zamkli v podpalubí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italská pobřežní stráž pátrá ve Středozemním moři po uprchlícíchVideo: Reuters

 
Článek

„Pašeráci zamkli dveře a bránili, aby vyšli ven," řekl muž původem z Bangladéše, který byl helikoptérou přepraven na Sicílii.

Na lodi prý bylo 950 lidí, z toho až 50 dětí a asi 200 žen. Podle italský úřadů není zatím možné svědectví ověřit.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle italského premiéra Mattea Renziho zatím přesná bilance obětí není známa, hovoří se až o 700 mrtvých. Renzi podle agentury AP uvedl, že neštěstí přežilo asi 30 lidí, Malta, která se na záchranných operacích podílí, ohlásila 50 přeživších.

Nehoda se stala v sobotu krátce před půlnocí asi 210 kilometrů od italského ostrova Lampedusa a přibližně 27 kilometrů od libyjských břehů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zachránění běženci přijeli na SicíliiVideo: Reuters

Plavidlo se převrátilo ve chvíli, když se k němu přiblížila kontejnerová loď plující pod portugalskou vlajkou. Běženci se podle všeho nahrnuli jednu stranu paluby a přetížená rybářská loď se převrátila. [celá zpráva]

Záchranáři dál pátrají po přeživších

„Vody Středozemního moře nyní nejsou tak chladné, úřady proto doufají, že najdou další přeživší,” uvedl mluvčí Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) Joel Millman.

Papež František v reakci na neštěstí vyzval mezinárodní společenství k rychlému jednání, aby se zabránilo dalším tragédiím. Komisař Rady Evropy pro lidská práva Nils Muižnieks na Twitteru uvedl, že Evropa musí naléhavě změnit azylovou a migrační politiku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Italská pobřežní stráž pátrá po přeživších u pobřeží LibyeVideo: Reuters

Migranti původem z Afriky a Blízkého východu vyplouvají často z Libye, kde po pádu diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 zavládl chaos, kterého využívají pašeráci lidí. Z domovů na Blízkém východě nebo v subsaharské Africe je vyhání chudoba, války a nejistota.

Masovému přílivu migrantů čelí zejména Itálie, během uplynulého týdne k jejím břehům připlulo na 11 000 lidí. Za loňský rok jich bylo rekordních 170 000.

Podle ochránců lidských práv za nárůstem úmrtí migrantů částečně stojí ukončení italské záchranné operace Mare Nostrum. Od loňského roku ji nahradila evropská mise agentury pro ostrahu hranic Frontex, která má ale nižší rozpočet a omezuje se prakticky na hlídkování nedaleko od italských břehů.

Reuters připomíná, že mnoho evropských zemí odmítá financovat záchranné akce ve Středomoří, protože se bojí, že vidina možné záchrany na cestě do Evropy přitáhne ještě více lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám