Hlavní obsah

Zřícený airbus neměl povolení k letu, oznámily indonéské úřady

Let QZ8501 aerolinek AirAsia, který se minulou neděli zřítil do Jávského moře, neměl podle indonéského ministerstva dopravy povolení letět na trase z města Surabaji do Singapuru v době, kdy se na ní pohyboval. Havárii stroje se 162 lidmi na palubě zřejmě nikdo nepřežil.

Foto: Pool, Reuters

Vrtulníky na palubě lodi indonéského námořnictva KRI Banda Aceh, která se podílí na pátrání a vyzvedávání těl obětí letecké havárie.

Článek

Airbus A320-200 se podle šéfa odboru letectví na indonéském ministerstvu dopravy pohyboval na trase v době, ke které neměl patřičné povolení. To platilo pro pondělí, úterý, čtvrtek a sobotu. Letoun ale odstartoval do Singapuru v neděli ráno.

„Porušil povolení k trase letu, stanovený časový harmonogram, to je ten problém,“ řekl v sobotu Djoko Murdjatmodjo agentuře AFP.

Foto: Právo

Společnost AirAisia už kvůli havárii dostala zákaz létat na trase z města Surabaji do Singapuru. Povolení jí úřady znovu nedají, dokud neskončí vyšetřování neštěstí, uvedla agentura Reuters. Ve hře je také možnost, že aerolinky přijdou v Indonésii o licenci.

„Vláda pozastavila naše lety ze Surabaji do Singapuru a zpět,“ potvrdil šéf indonéské divize letecké společnosti Sunu Widyatmoko. Prohlásil také, že firma bude s vyšetřovateli spolupracovat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Indonéští záchranáři vytahují z moře těla obětí letu QZ8501Video: Reuters

Podle mluvčího indonéského ministerstva dopravy Julia Baraty aerolinky před letem QZ8501 nepožádaly o změnu časového harmonogramu pro uvedenou trasu. Není tak jasné, jak mohl letoun odstartovat bez příslušného povolení.

Foto: Adek Berry, Reuters

Indonéští námořníci vyzvedávají z Jávského moře ostatky obětí z letu QZ8501.

Indonéská meteorologická služba v sobotu potvrdila, že s největší pravděpodobností za havárii mohlo špatné počasí, kdy airbus vletěl do silné bouřky. [celá zpráva]

Pátrací týmy také oznámily, že na dně Jávského moře objevily dva velké objekty, které jsou s největší pravděpodobností troskami stroje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám