Hlavní obsah

Bojovníci Islámského státu ovládli stotisícové město v Libyi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Darná

Bojovníci hlásící se k radikální organizaci Islámský stát (IS) ovládli východolibyjské město Darná. Informovala o tom americká zpravodajská stanice CNN. Upozornila na to, že stotisícové město se nachází nedaleko egyptské hranice, ale leží také pouhých 320 kilometrů od břehů Evropské unie. IS působí hlavně na severu Iráku a Sýrie, kde letos vyhlásil chalífát.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Kouř nad místem střetů provládních sil a islamistů v Benghází

Článek

V Libyi radikálové využívají politického chaosu a postupují po pobřeží směrem na západ. V Darná je 800 bojovníků, kteří mají na obvodu města pět základen. Využívají také tábor v blízkých horách, kde je výcvikové středisko pro bojovníky ze severní Afriky.

Jednotka vznikla po návratu 300 Libyjců, kteří bojovali v řadách IS v oblasti iráckého Mosulu a syrského Dajr az-Zauru. Skupina využila právě město Darná kvůli tomu, že se z něj stáhli členové brigády abú Sálima, která se hlásí k Al-Káidě. Její velitel je nyní zřejmě v Sýrii.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Kouř nad Benghází, kde probíhají boje mezi provládními silami a islamisty

Libyjská buňka IS má podle CNN v rukou hlavní úřady v Darná, kontroluje tamní soudy, správní budovy, školství a také místní rozhlasovou stanici. Poměry v ní se podobají situaci v severosyrské Rakce, v níž má IS základnu. Zdroj CNN se domnívá, že IS je pro Libyi velkou hrozbou. „Jsou na cestě vytvořit ve východní Libyi islámský emirát,” řekl.

Západ Libye zase kontroluje jiná skupina islamistů, kteří ovládají parlament v metropoli Tripolisu.

Mezinárodně uznávaný parlament vzešlý z červnových voleb, kde je hodně federalistů a liberálů, zasedá na východě země v Tobrúku, ale nejvyšší soud jeho legitimitu zpochybnil, když označil červnové volby za protiústavní.  [celá zpráva]

Tobrúcký parlament pohrozil vyhlášením nezávislosti. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám