Hlavní obsah

Dva čeští vojáci v Afghánistánu dostali od Američanů Bronzovou hvězdu

Dva čeští vojáci v Afghánistánu získali za svou práci od americké armády Bronzovou hvězdu, tedy čtvrté nejvyšší vyznamenání pro jednotlivce. Ve čtvrtek o tom informovala mluvčí generálního štábu české armády Jana Růžičková.

Foto: Armáda ČR

Ocenění čeští vojáci kapitán Jiří Pazděra (vpravo) a nadrotmistr David Lavička

Článek

Kapitánovi Jiřímu Pazděrovi a nadrotmistrovi Davidu Lavičkovi předal ocenění ve středu americký generál Stephen Townsend na afghánské základně Bagram.

„Čeští vojáci zajišťovali pod velením kapitána Jiřího Pazděry ochranu jedné z nejdůležitějších aliančních základen v Afghánistánu a střežili životy jejích čtyřiceti tisíc obyvatel. V praxi to znamenalo nepřetržité denní i noční patrolování v okruhu do 15 kilometrů od základny,“ uvedl generální štáb v tiskové zprávě.

Townsend hovořil k českým vojákům v superlativech. „Tím, co jste tady dokázali, jste mě přesvědčili, že pokud bych si mohl vybrat pouze jeden národ, se kterým bych tu mohl zůstat, tak by to byli rozhodně Češi,“ prohlásil.

Foto: Armáda ČR

Bronzovou hvězdu českým vojákům předal americký generál Stephen Townsend.

Češi si ocenění cení. „Je to pro mě velká pocta převzít takto prestižní ocenění. Chtěl bych jen konstatovat, že tyto medaile nejsou jen oceněním mé práce nebo práce vedoucího praporčíka (Lavičky). Je to zejména ocenění práce celé roty. Podařilo se nám zastavit trend, kdy každým rokem přibývalo incidentů a raketových útoků na základnu. V posledních třech měsících jsme tento trend zvrátili a na počet útoků jsme pod rokem 2013. Útoky na patroly, které hlídkují v okolí základny, se nám podařilo zastavit eliminací vybraných povstalců,“ reagoval Jiří Pazděra.

Americký generál podle Růžičkové ocenil také práci českých velitelů čet a jejich zástupců.

Foto: Armáda ČR

Bronzová hvězda americké armády

Reklama

Výběr článků

Načítám