Hlavní obsah

Po závalu lavinou je v Nepálu nezvěstných třicet Čechů

– Dillí • Aktualizováno

Českým úřadům se po závalu lavinou v Nepálu nepodařilo spojit s třiceti občany České republiky, kteří v místě pobývají. V pátek ráno to uvedl pro Novinky český velvyslanec v Indii Miloslav Stašek. Ještě ve čtvrtek večer to bylo dvacet osob. Sněhové bouře a laviny ve středu zabily 29 lidí, z toho dva Slováky.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Záchranáři přenášejí tělo jedné z obětí lavinového závalu v Nepálu.

Článek

„Situace se mění každou chvilkou, protože příbuzní a známí nám hlásí další a další lidi, o kterých vědí, že jsou v současnosti v Nepálu, takže my teď evidujeme kolem sedmdesáti Čechů, že jsou v Nepálu,“ uvedl velvyslanec pro Novinky a dodal: „S více než čtyřiceti se nám již podařilo navázat kontakt a ověřit, že jsou v pořádku, a zhruba třicet stále ověřujeme. Já bych je nenazýval pohřešovanými, ale zatím je to ve fázi, kdy se nám nezdařilo se s nimi spojit nebo nějak ověřit, že jsou mimo postiženou oblast.“

Pro Český rozhlas Radiožurnál uvedl: „U některých víme, že jsou někde v okolí Annapurny, vlastně v oblasti, kde došlo k tomu neštěstí. Ale co není potvrzeno, že by tam byli nalezeni záchrannými týmy,“ uvedl Stašek.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Těch dvacet to bylo někdy včera večer a samozřejmě se to posunulo dál, protože jak ta informace pronikla do médií a hlásí další lidi, tak čísla jsou trošku jiná, než byla v oficiálním registru českých občanů (DROZD – dobrovolná registrace občanů ČR při cestách do zahraničí - pozn. red.), kteří do Nepálu cestují,“ dodal Stašek s tím, že je v kontaktu s nepálskými úřady.

Ani slovenské ambasádě se podle ČTK nepodařilo spojit s třiceti slovenskými občany.

Pohřešují 85 lidí

Od středy se v Nepálu pohřešuje nejméně 85 horolezců, agentura DPA zatím potvrdila 29 mrtvých. Mezi nimi jsou i dva Slováci. Přívaly sněhu jsou v tomto období v okolí Annapurny neobvyklé.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepál sužují sněhové bouře a laviny, záchranáři přepravují turisty do bezpečíVideo: Reuters

Záchranáři sdělili, že počet pohřešovaných vychází ze seznamu horolezců, kteří se zaregistrovali k výpravě v dané oblasti. Jak uvedla agentura Reuters, nepříznivé podmínky ale nemusely postihnout všechny. Desítky lidí se však stále ještě pohřešují a počet obětí tak zřejmě ještě není konečný.

Je možné, že někteří turisté již region opustili. Třiadvacet dalších horolezců se podařilo zachránit a asi 15 se jich zotavuje v nemocnici v nepálské metropoli Káthmándú, dodala agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám