Hlavní obsah

Ebola nad námi vyhrává, varuje expert OSN

• Aktualizováno

Šéf mise OSN pro boj s ebolou Anthony Banbury odhalil Radě bezpečnosti neradostnou perspektivu. Virus je podle něj zatím rychlejší než opatření, která proti němu lidstvo dokázalo připravit, a tak očekává, že do konce roku přibudou tisícovky nových nakažených, informovala britská BBC.

Foto: ČTK/AP

Ebolo, nech nás být, hlásá samolepka, kterou si na nárazníky aut lepí zoufalí obyvatelé Sierry Leone svíraní strachem z infekce krvácivé horečky.

Článek

„Je rychlejší než my. A závod vyhrává,“ řekl o ebole v úterý Banbury Radě bezpečnosti OSN prostřednictvím telekonference. Sám se nachází na západě Afriky. Podle něj musí být postup eboly zastaven nyní, jinak by mohlo dojít k bezprecedentní situaci, pro kterou svět „nemá plán“.

Podle něj je zapotřebí investovat v oblasti do vybudování zdravotnických center a zajištění zdravotnického personálu.

USA v pohotovosti kvůli druhému případu nákazy

V nemocnici v Dallasu, kde podlehl ebole Thomas Duncan, se nemocí nakazila už druhá zdravotnice. [celá zpráva]

Úřady se už snaží kontaktovat 132 cestujících z letadla, kterým žena letěla v pondělí na lince Cleveland - Dallas pouhý den před tím, než se u ní projevily příznaky nemoci. Nemocnice je prošetřována úřady, zda dodržovala všechna bezpečnostní opatření.

Úřady současně varovaly, že je velmi dobře možné, že se v nemocnici objeví další případy nákazy, uvedla televize NBC.

Obětí přibývá

Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) již onemocnění podlehlo 4447 lidí, zejména v oblasti západní Afriky. Zástupce generální ředitelky této organizace Bruce Aylward upozornil, že jestliže se do 60 dnů nezintenzivní reakce světa na krizi kolem epidemie eboly, během dvou měsíců by mohlo týdně přibývat 5000 až 10 000 nových případů nákazy. Smrtnost se z padesáti procent nyní zvýšila na 70 procent. [celá zpráva]

Americký prezident Barack Obama v úterý prohlásil, že „svět jako celek nedělá dost“, aby se s hrozbou eboly vyrovnal. Na středu si naplánoval telekonferenci s lídry Velké Británie, Francie, Německa a Itálie, na které se chce problému věnovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám