Hlavní obsah

Obhajoba chce pro Pistoriuse domácí vězení

Pretoria

Trest domácího vězení a veřejně prospěšných prací žádá pro jihoafrického atleta Oscara Pistoriuse obhajoba. Pistorius byl před časem uznán soudem vinným ze zabití z nedbalosti své přítelkyně Reevy Steenkampové. Hrozí mu za to až 15 let vězení.

Foto: Marco Longari/Pool , Reuters

Oscar Pistorius u soudu hovoří s jedním ze svých obhájců.

Článek

V jeho prospěch v pondělí u soudu hovořil zástupce vězeňské správy Joel Maringa, jehož si dala předvolat obhajoba. Vyslovil se pro to, aby impulzivní Pistorius dostal „příležitost uspořádat a změnit své chování“.

Fenomenální běžec by měl podle obhájců zůstat tři roky v domácím vězení a měsíčně vykonávat 16 hodin veřejně prospěšných prací, konkrétně úklid. Měl by také docházet na terapie, ale současně by mohl nadále trénovat.

S návrhem nesouhlasí rodina Steenkampové ani obžaloba. Hlavní žalobce Gerrie Nel prohlásil, že takový trest by byl „šokujícím způsobem nedostatečný“.

Ve prospěch Oscara Pistoriuse v pondělí před soudek hovořil i psycholog Lore Hartzenberg. Označil ho za „zlomeného muže”.

Pistorius zabil svoji přítelkyni ve svém domě v Johannesburgu loni na svatého Valentýna. Tvrdí, že skrze dveře toalety střílel po domnělém zloději. Žalobci požadovali odsouzení za vraždu, podle soudkyně Thokozile Masipaová však nedokázali přesvědčivě, že Pistorius úkladně vraždil. Soudkyně však současně atleta uznala vinným z nedbalé manipulace se střelnou zbraní v jiném případu.

Související téma:

Foto: Profimedia.cz

Oscar Pistorius

Masipaová chce před vynesením rozsudku vyslechnout množství svědků.

Reklama

Související témata:

Související články

Pistorius snoval síť lží, řekl žalobce

Závěrečnou řečí žalobce Gerrieho Nela pokračoval ve čtvrtek v Pretorii proces s handicapovaným jihoafrickým atletem Oscarem Pistoriem. Podle něj nemůže...

Závěr procesu s Pistoriusem: Vražda to nebyla

Soud v jihoafrické Pretorii ve čtvrtek očistil atleta Oscara Pistoriuse z obvinění z vraždy. Za zabití přítelkyně Reevy Steenkampové mu ale nadále hrozí až 15...

Výběr článků

Načítám