Hlavní obsah

Islámský stát prý učí radikály v Egyptě, jak bojovat proti vládě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Islamisté z hnutí Islámský stát, kteří v uplynulých týdnech obsadili rozsáhlá území v Iráku a Sýrii, začínají rozšiřovat svůj vliv i do dalších zemí. Začali prý spolupracovat s radikální islamistickou skupinou Ansar Bajt al-Makdis, která bojuje proti centrální vládě v Egyptě. Jak agentuře Reuters řekl jeden z velitelů egyptských extremistů, Islámský stát jim dává hlavně instrukce, jak provádět efektivnější operace.

Foto: Reuters

Ozbrojenci z Islámského státu

Článek

"Učí nás, jak provádět různé akce. Komunikujeme spolu přes internet," prohlásil nejmenovaný velitel. "Nedávají nám zbraně ani neposílají bojovníky. Ale učí nás, jak vytvářet tajné buňky složené jen z pěti lidí. A vždy jen jedna osoba je ve styku s ostatními buňkami," dodal.

Egyptští islamisté působí zejména na Sinajském poloostrově a své útoky znásobili po loňském svržení prezidenta Muhammada Mursího. Organizaci, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida, se připisuje množství útoků, při kterých zahynuly desítky vojáků a policistů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Postup islamistů v Iráku a Sýrii vyvolal obavy také u egyptských představitelů. Egypťané řeší na jedné straně problémy s vlastními radikály, na druhé se obávají vývoje v sousední Libyi, kterou ochromil chaos a boje mezi různými islamistickými milicemi.

"Ansar a Islámský stát určitě udržují kontakty, ale žádní členové Islámského státu v Egyptě nejsou," uvedl nejmenovaný egyptský bezpečnostní zdroj. Potvrdil ale, že existuje určitá koordinace mezi veliteli islamistů v Iráku, Egyptě a Libyi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám