Hlavní obsah

Afričané paradoxně nejvíce platí mobilem

Právo, mcm

Nejzaostalejší kontinent je paradoxně rájem pro jednu z moderních technik, totiž pro platby a další finanční operace pomocí mobilů. Uvádí to reportérka listu Die Welt ve své reportáži. Už před dvěma lety mělo mobil 650 miliónů Afričanů – tedy více, než kolik jich má přístup k pitné vodě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Vítězné tažení mobilů, které fungují jako peněženka, kreditní karta a spořicí účet, začalo před sedmi lety vytvořením systému M-Pesa v Keni. Telefonní číslo je tu zároveň i číslem bankovního konta.

S pomocí mobilu lze nejen nakupovat v obchodě, na trhu či na internetu, ale také posílat peníze příbuzným nebo platit televizi, vodu, elektřinu a pojištění za auto.

Poplatky za nákupy a převody se už při platbě v hodnotě osmi až deseti eur (216–270 Kč) pohybují od dvou do pěti procent celé sumy.

Kvůli výši poplatků (v přepočtu minimálně sedm korun) se mobil nevyplatí jen u velmi malých částek, tedy při nákupech ovoce nebo zeleniny, kde lze kilo koupit v přepočtu za dvacet až padesát korun.

Systém M-Pesa provozuje místní společnost Safaricom ve spolupráci s britským Vodafonem. Ten chce nyní zavést službu i v Rumunsku.

„Obrácené role – africká technologie pro Evropu,“ jásal po této zprávě keňský deník Daily Nation. Balkánská země byla vybrána proto, že tam je nejvíce lidí bez přístupu k bankovní pobočce, kteří jsou zatím odsouzeni k placení v hotovosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám