Hlavní obsah

KLDR si připomněla začátek korejské války, hrozila americkým imperialistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjnag

Mnohatisícovou demonstrací si Severokorejci ve středu připomněli 64. výročí zahájení korejské války. Sešli se na náměstí Kim Ir-sena v Pchjongjangu a pochodovali ulicemi pod protiamerickými transparenty.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masové shromáždění v KLDR u příležitosti 64. výročí od začátku korejské válkyVideo: Reuters

 
Článek

Účastníci demonstrace, na které nechyběli ani vysocí představitelé strany a vlády, skandovali mimo jiné: „Nechte nás svrhnout našeho zapřisáhlého nepřítele americké imperialisty.“

Korejská válka začala 25. června 1950. O tři roky později boje ukončilo příměří, ale nikdy nebyla podepsána mírová smlouva.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejci demonstrují proti americkým imperialistům

Střet mezi komunistickým severem a jižní částí poloostrova vyústil v rozsáhlý mezinárodní konflikt, kde se na stranu Jižní Koreje postavila OSN a vyslala tam mezinárodní síly vedené Spojenými státy.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severokorejská armáda trénuje střelbu na terče zobrazující americké vojákyVideo: Reuters

Když vojska OSN překročila 38. rovnoběžku, která obě země dělila, a postupovala na sever, tak se do konfliktu zapojili Čínští lidoví dobrovolníci a sovětští letci. Američané dokonce zvažovali nasazení atomových zbraní.

Foto: KCNA, Reuters

Severokorejci pochodují v Pchjongjangu při příležitosti výročí začátku korejské války

Zahájení války provázejí nejasnosti, podle jihu KLDR zaútočila na Jižní Koreu s cílem zemi sjednotit. Pchjongjang ale uvádí, že reagoval na přeshraniční útok jihokorejských sil. V každém případě byly severokorejské jednotky dobře připravené, za tři dny dobyly Soul s cílem sjednotit celou zemi pod vládou Kim Ir-sena.

Foto: KCNA, Reuters

Demonstrace Severokorejsů na Ki Ir-senově náměstí v Pchjongjangu

Ve středu také do Severní Koreje přiletěla ruská vojenská hudba, uvedla severokorejská tisková agentura KCNA. Nezveřejnila důvod příletu, ale mohlo se to též týkat výročí vypuknutí války.

Reklama

Výběr článků

Načítám