Hlavní obsah

V nemocnici jim zaměnili děti, jedna matka si chce cizího potomka nechat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Soud v Jihoafrické republice řeší kuriózní případ v souvislosti se záměnou novorozenců v porodnici před třemi lety. Poté, co dvojice matek na záměnu přišla, nesouhlasí jedna z nich s výměnou dětí, nechce zpět svého biologického potomka a chce si ponechat dítě, o které dosud pečovala.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Soud si podle jihoafrického listu Time vyžádal expertízu univerzitního střediska pro práva dětí a chce znát jeho názor do 90 dní.

V úvahu připadá, že děti budou znovu vyměněny, nebo zůstanou u svých dosavadních matek s možností vzájemně se navštěvovat, nebo jim tuhle alternativu soud nepovolí.

Při sporu o výživné přišel šok

Holčičky se narodily v porodnici v Boksburgu v provincii Gauteng na severu země. Na záměnu se přišlo až loni, když jedna z matek začala soudně vymáhat na bývalém manželovi a otci jejich staršího dítěte výživné také na mladší holčičku. Muž u soudu tvrdil, že dítě není jeho, což potvrdil test DNA.

Ukázalo se ale také, že dítě není pokrevně příbuzné ani s matkou. „Byla v šoku, když se to dověděla," sdělil právní zástupce ženy. V porodnici se pak zjistilo, že dítě bylo vyměněno s holčičkou, která se narodila v tentýž den.

Obě ženy od prosince navštěvují psychoterapii, kterou zprostředkovala nemocnice. Obě se také sešly se svými biologickými dětmi. Jedna z nich se obrátila na soud se žádostí dítě vyměnit, druhá to ale odmítla.

Podobný případ se v JAR už stal. V roce 1995 si dvě matky vymohly odškodnění za výměnu chlapců narozených v roce 1989 v Johannesburgu. Dohodly se, že si každá ponechá dítě, o něž se starala od porodu, avšak soud jim přiznal v přepočtu přes 300 000 korun jako odškodnění za emocionální šok a také k hrazení výdajů na cesty za biologickými potomky.
V ČR je znám případ záměny holčiček narozených v třebíčské nemocnici v roce 2006. Děti se dostaly k biologickým rodičům po roce, obě rodiny pak na nemocnici vysoudily jako odškodné dohromady asi tři milióny korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám