Hlavní obsah

Tuniská nevěsta musí být panna, zajistí to chirurg

Právo, brw

Děje se to každoročně v dubnu, těsně před letní svatební sezónou – zoufalé tuniské nevěsty vezmou útokem gynekologické ordinace, aby si před svatební nocí zajistily „obnovu“ panenství.

Foto: Amr Abdallah Dalsh, Reuters

Tunisko je jednou z nejliberálnějších muslimských zemí. Rovnoprávnost žen a mužů je uzákoněna od roku 1950.

Článek

Je to tvrdý sociální tlak, napsal server Lemag. V muslimském Tunisku je totiž panenství nevěsty nezbytným předpokladem pro uzavření sňatku. A to bez ohledu na skutečnost, že předmanželský sexuální život je v této zemi běžný.

„Ženina čest by neměla stát a padat s několika kapkami krve. Jde o pokrytectví mužů a celé naší společnosti,“ říká se zápalem dvaatřicetiletá Sálima.

Žena, která měla sex před svatbou, není nic jiného než děvka a nemůže být dobrou matkou
dívka Sálima <em>o<em> přemýšlení mužů</em></em>

Ale i ona má za sebou operaci, aby její čistotu a nevinnost o svatební noci ženich nemohl zpochybnit. Pro zákrok se rozhodla po špatné zkušenosti. Byla upřímná ke svému bývalému snoubenci, s nímž nespala a řekla mu, že už není panna.

„Záhy mi řekl, že se nechce ženit, ale dělal všechno možné, aby mě dostal do postele. Takhle přemýšlejí tuniští muži. Žena, která měla sex před svatbou, není nic jiného než děvka a nemůže být dobrou matkou,“ dodává.

I nová ústava zaručuje rovnost

Tunisko má pověst nejliberálnější muslimské země v Africe. Rovnost muže a ženy před zákonem zakotvila ústava už v roce 1950. Potvrdila ji i ta nová z letošního ledna, jež reflektuje změny vzešlé z „arabského jara“, které oživilo konzervativní zvyky ve společnosti.

„Počet žen, které absolvují plastiku panenské blány, v posledních letech roste,“ řekl Monsif Kámil, lékař z Džerby.

Rutinní půlhodinová operace stojí od 400 do 700 eur (11 až 19 tisíc korun). Nejlevnější varianta ovšem předpokládá svatbu do týdne od operace – dokud stehy drží.

Do ordinace doktora Fauzího Hadžrího přijde v hlavním městě Tunisu na plastiku zhruba stovka žen ročně. Je jim mezi 18 a 45 lety, jsou samostatné, obvykle pocházejí z dělnického prostředí a mají normální sexuální život. Sem ale přicházejí v šátcích, které kryjí jejich tváře, a v tmavých brýlích. „Nejsou jen z Tuniska, jsou mezi nimi Alžířanky a Libyjky – tam jsou nároky ještě tvrdší,“ vysvětluje lékař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám