Hlavní obsah

Mužský sestřih má být v KLDR povolen jen jeden. Ten Kimův

– Pchjongjang

Muži v Severní Koreji byli údajně vyzváni, aby se inspirovali účesem mladého vůdce země Kim Čong-una. Píše o tom ve středu zpravodajský server BBC News. Úřední nařízení bylo vydáno zhruba před dvěma týdny v metropoli Pchjongjangu a nyní se šíří do dalších částí země. Podle BBC mají ale někteří občané proti účesu výhrady.

Foto: KCNA/Handout, Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un s armádními veliteli.

Článek

"Náš vůdce má velmi specifický účes, abych tak řekl," uvedl nejmenovaný zdroj pro rozhlasovou stanici Radio Free Asia. "Každému nesluší, protože každý člověk má jiný obličej a tvar hlavy," dodal.

Severokorejci žijící v Číně tvrdí, že zmíněný účes není v jejich vlasti právě oblíbený, protože podle místních lidí takovýto vzhled připomíná čínské pašeráky.

Ženám dovoleno 18 účesů, mužům 10

V KLDR obecně nejsou účesy otázkou osobní volby. Úřady již dříve zveřejnily 18 povolených stylů úpravy vlasů pro ženy a deset stylů pro muže, které jsou údajně vyvěšeny v kadeřnictvích po celé zemi. Zatímco svobodné ženy smějí nosit jen krátce střižené vlasy splývající maximálně po ramena, vdané ženy mohou zvolit i delší, vlnité vlasy.

Pro mladé muže je přípustná délka nanejvýš pět centimetrů, starší muži si mohou dovolit až sedm centimetrů. Dlouhé vlasy u mužů jsou ale nepřípustné, svědčí totiž o volnomyšlenkářství.

Severokorejská státní televize také odvysílala sérii pořadů proti dlouhým vlasům pod názvem "Stříhejme si vlasy v souladu se socialistickým životním stylem".

Reklama

Výběr článků

Načítám