Hlavní obsah

Příbuzní cestujících z boeingu hrozí hladovkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Příbuzní čínských cestujících ze zmizelého Boeingu 777 Malaysia Airlines pohrozili hladovkou, pokud nedostanou relevantní informace o osudu svých příbuzných. Uvedl to v úterý hongkongský list The Standard. Letoun zmizel 8. března a od té doby se po něm marně pátrá.

Příbuzní cestujících ze ztraceného letadla vyhrožují hladovkou kvůli nedostatku informacíVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

„Nyní nemáme žádné zprávy a každý je pochopitelně znepokojen. Příbuzní jsou velmi nespokojeni. Slyšel jsem, jak říkají hladovka,“ uvedl Wen Wan-čchneg, jehož syn byl na palubě stroje.

Stěžoval si na postup malajsijských úřadů i diplomatů: „Příbuzní řekli, že půjdou na ambasádu vyhledat velvyslance. Malajsijský velvyslanec by tu měl být. Ale není.“

Z 227 cestujících na palubě bylo 154 Číňanů.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Zoufalí příbuzní čínských cestujích

Pátrání po boeingu je už 11 dnů bezvýsledné, což je v posledních letech zcela výjimečné, neboť moderní dopravní letadla jsou vybavena řadou pokročilých zařízení, která informují o poloze stroje i jeho stavu. [celá zpráva]

Některá však zřejmě byla vypnuta krátce předtím, než letoun zmizel z radarů.[celá zpráva]

Malajsijské zmatky 

Malajsijské úřady ale značně prohlubují chaos, když poskytují protichůdné a neověřené informace.

Mimo jiné popíraly nález olejové skvrny na hladině Jihočínského moře, i když byla vidět na snímcích z pátracích letadel.

Pak potvrdily nález dveří boeingu, i když vietnamské úřady uvedly, že se je nalézt nepodařilo. [celá zpráva]

Malajsie také zveřejnila možné záběry trosek na snímku z čínského satelitu, aby pak uvedla, že k tomu došlo omylem. [celá zpráva]

Sporné byly i údaje o tom, zda radar malajsijského letectva letadlo sledoval.

Už vůbec není jasné, proč nevzlétl pohotovostní roj, když se objevil na radaru neidentifikovaný letoun. [celá zpráva]

Peking dává čím dál tím hlasitěji najevo nespokojenost s pátráním. Kritika zesílila poté, co Malajsie o víkendu oznámila, že důkazy ukazují na úmyslné odklonění letadla na západ nad Indický oceán od poslední potvrzené lokace nad Jihočínským mořem.

"Tato nová informace znamená, že intenzivní pátrání v Jihočínském moři celý minulý týden bylo zbytečné a nemohlo přinést výsledky," uvedla v komentáři státní tisková agentura Nová Čína. "A co hůř, nejlepší čas pro záchranu možných přeživších byl proplýtván. Je třeba se ptát, proč Malajsie nedokázala poskytnout tak klíčovou informaci co nejdříve, aby zabránila zbytečnému hledání, jehož se účastnily desítky zemí."

Na palubě také byli dva lidé s falešnými pasy, které byly evidovány Interpolem. Malajsie přesto nechala oba muže nastoupit, protože pasy nekontrolovala. Spekulovalo se, že to mohli být teroristé, ale tato hypotéza byla opuštěna. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám