Hlavní obsah

Zmizelý boeing zřejmě pokračoval v letu čtyři hodiny, naznačují američtí experti

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Američtí vyšetřovatelé a bezpečnostní experti se domnívají, že Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines, který zmizel v pátek, mohl zůstat ve vzduchu ještě čtyři hodiny. Uvedl to ve čtvrtek list Wall Street Journal na základě informací od dvou lidí obeznámených s vyšetřováním. Malajsijský ministr dopravy Hišammadín Hussein to však popřel.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Oblast, kam až mohl doletět Boeing 777 malajsijských aerolinek z místa a odkud se naposled ohlásil.

Článek

Ministr Hussein označil zmizení letadla za bezprecedentní. Sdělil, že záběry čínského satelitu, které měly ukazovat trosky letadla, byly zveřejněny omylem a žádné trosky na nich nebyly. Na místě, který zabíral, se ráno nic nalézt nepodařilo. [celá zpráva]

Na tiskové konferenci se vyjádřil i k názoru zveřejněnému v listu Wall Street Journal. Podle amerických expertů pokračoval boeing s 239 lidmi na palubě v letu ještě čtyři hodiny a urazil možná až 4000 kilometrů. To ministr popřel, ale neuvedl, co ho k tomu vedlo.

Američtí experti vycházeli z dat, která letoun automaticky posílá výrobcům v rámci programu automaticky monitorujícího stav letounu a jeho motorů kvůli údržbě.

Výrobce leteckých motorů Rolls-Royce do letadel montuje svůj monitorovací systém, který v pravidelných půlhodinových intervalech vysílá data o běhu motorů a jejich teplotě i o výšce a rychlosti letu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pátrání po letadle společnosti Malaysia AirlinesVideo: Reuters

„Pokračujeme v monitorování situace a nabízíme Malaysia Airlines naši pomoc,“ uvedl ve středu představitel vedení podniku a dodal, že informace předává Rolls-Royce výhradně vyšetřovatelům.

V rámci dohody o servisu Malaysia Airlines přeposílají data o běhu motorů Trent 800 živě Rolls-Roycu.

Rozšířená oblast pátrání

Hledání letounu bylo zatím neúspěšné, i když se ve středu rozšířila oblast pátrání. Původně zahrnovala jen oblast ústí Thajského zálivu do Jihočínského moře. Nově se začalo hledat i v Malackém průlivu v indickém Andamanském moři, protože se objevily informace, že stroj krátce před zmizením z radarů změnil směr letu. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Rozšířená oblast pátrání po zmizelém Boeingu 777

Malajsijské úřady ve středu uvedly, že vojenský radar sledovaly let boeingu z místa poslední komunikace s věží až nad Malacký průliv. Pak ale Kuala Lumpur informaci upřesnil s tím, že nemuselo jít o zmizelý dopravní letoun. „Neřekl jsem, že to byl let MH370. To se stále prověřuje. Byl to neidentifikovaný objekt,“ uvedl podle CBS velitel letectva generál Rodzali Daud k objetu na radaru zaregistrovanému v sobotu v 02:15 místního času asi 320 km severozápadně od Penangu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Malajská spekualce o možné dalšá trajektorii letu Boiengu 777

Bylo by ale nepravděpodobné, že by radary nezaregistrovaly Boeing 777 při přeletu Malajsie vzhledem k jeho velikosti, uvedli experti.

Po letadle pátrá na ploše 92 772 čtverečních kilometrů ve čtvrtek 56 lodí, 27 z nich je malajsijských. Deset z lodí nese na palubě vrtulníky. Ze vzduchu po troskách pátrá i 30 letadel.

Experti na terorismu zatím nepovažují za pravděpodobný teroristický útok ani únos, i když na palubě byli dva Íránci s ukradenými pasy. Ti se však zřejmě chtěli dostat do EU a požádat tam o azyl. Podle malajsijských médií ale policie navštívila rodný dům jednoho z pilotů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám