Hlavní obsah

V Antarktidě mezi ledy uvízl i čínský ledoborec

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

V ledu v Antarktidě uvízl po ruské lodi i čínský ledoborec Sněžný drak, který se sám podílel na záchraně cestujících z ruského plavidla. Loď se nepohybuje už několik dní a na Silvestra se spekulovalo o tom, že ji led na místě uvěznil. Australská námořní služba AMSA už upozornila australský ledoborec Aurora Australis na možnou potřebu další záchranné akce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Čínský ledoborec Sněžný drakVideo: Reuters

 
Článek

„Sněžný drak nás uvědomil o tom, že má obavy, zda se mu podaří pohyb silným ledem v oblasti,“ uvedla AMSA. Doplnila, že ledoborec Aurora Australis dostal pokyn zůstat na místě a být připraven na možnou další záchrannou akci.

Posádka Sněžného draka v ohrožení není, má dostatek zásob. O vyproštění z ledového sevření se pokusí v sobotu ráno. Australský ledoborec byl na cestě na otevřené moře, nyní se nachází zhruba jedenáct kilometrů od čínského.

Foto: Fairfax/Australian Antarctic Division, Reuters

Čínský ledoborec Sněžný drak

Na palubě australského plavidla je od čtvrtka 52 členů Australasijské antarktické expedice z ruské lodi Akademik Šokalskij, který v oblasti vzdálené asi 2800 kilometrů jižně od města Hobart v australském státě Tasmánie uvízl v ledu tlustém až čtyři metry na Štědrý den. Osazenstvo z ruské lodi vyzvedával vrtulník ze Sněžného draka.

Související téma

Akademik Šokalskij na místě zůstává i se svou ruskou posádkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám