Hlavní obsah

Americký křižník se jen těsně vyhnul srážce s čínskou válečnou lodí

– Washington

Americký křižník vyzbrojený řízenými střelami se minulý týden málem srazil s plavidlem čínského námořnictva v mezinárodních vodách v Jihočínském moři. Na poslední chvíli ho prý zachránil úhybný manévr. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s odvoláním na Pentagon.

Článek

Incident, který se odehrál 5. prosince a v němž účinkovala americká loď Cowpens, přišel v době zvýšeného napětí mezi USA a Čínou, jež vyvolalo čínské vyhlášení zóny vzdušné obrany ve Východočínském moři.

Podle představitelů amerického ministerstva obrany obojživelné čínské plavidlo překřížilo americké vojenské lodi dráhu. Čínská loď se dostala méně než 500 metrů od amerického plavidla, konstatoval nejmenovaný činitel Pentagonu. "Nakonec spolu začaly posádky účinně komunikovat a obě plavidla byla navedena tak, aby byl zajištěn bezpečný průjezd," dodal zdroj.

Americké úřady neupřesnily, co vedlo k nebezpečnému přiblížení obou plavidel. Podle agentury AFP se v oblasti nacházela také nová čínská letadlová loď Liao-ning.

Případ podtrhuje napětí mezi USA a Čínou poté, co Peking koncem listopadu vyhlásil novou zónu vzdušné obrany ve Východočínském moři a sdělil, že zahajuje "mimořádná obranná opatření" proti letadlům, která se nebudou řádně identifikovat v tomto vzdušném prostoru.

Rozhodnutí vyvolalo protesty ze strany Jižní Koreje, USA a Japonska. Součástí čínské zóny je i souostroví, které Japonci nazývají Senkaku a Číňané Tiao-jü a o něž se Peking pře s Tokiem.

Reklama

Výběr článků

Načítám