Hlavní obsah

U Indonésie našli vrak nacistické ponorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakarta

V moři u západního pobřeží Indonésie objevili potápěči vrak německé ponorky z druhé světové války. Unikátní nález doplňují objevy lidských koster a různých předmětů s nacistickými insigniemi. Experti zjišťují, o které plavidlo se jedná, informovala ve čtvrtek agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to poprvé, co jsme v našich vodách našli cizí válečnou ponorku,“ uvedl šéf výzkumníků z Národního archeologického střediska Bambang Budi Utomo. „Je to výjimečný nález, který jistě poskytne užitečné informace o tom, co se v Jávském moři za druhé světové války dělo,“ doplnil.

Účastníci první výpravy k vraku ve vodách u ostrova Jáva našli dalekohledy, baterie, jídelní talíře se svastikami, ale také 17 lidských koster. Očekávají, že jich možná naleznou víc.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Zatím není úplně jisté, o kterou ponorku jde. Odborníci se domnívají, že je to U-168, s níž německé námořnictvo za války potopilo několik plavidel spojenců. Ponorku nakonec v říjnu 1944 torpédovalo nizozemské plavidlo. Podle německého deníku Die Welt vyslali Nizozemci šest torpéd ze vzdálenosti 900 metrů. Pouze jedno ale explodovalo. Útok údajně nepřežilo 23 Němců, 27 dalších bylo zachráněno, včetně kapitána.

Podle listu Süddeutsche Zeitung by však vrak mohl být ponorkou U-183, která šla v Jávském moři ke dnu v dubnu 1945. Útok přežil jediný člen posádky, 55 jeho spolubojovníků přišlo o život.

Obě plavidla byla součástí Skupiny monzun, která útočila na spojenecké lodě v Indickém oceánu a Arabském moři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám