Hlavní obsah

Kanada zruší víza pro Čechy

– Ottawa • Aktualizováno

Kanada v nejbližší možné době zruší víza pro občany České republiky. Ve čtvrtek to potvrdilo kanadské velvyslanectví v Praze. Informaci už před tím zveřejnil portál canada.com s odkazem na kanadské ministerstvo pro občanství a imigraci. Vízovou povinnost Ottawa zavedla v červenci 2009 kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl.

Foto: Blair Gable, Reuters

Kanadský premiér Stephen Harper (uprostřed)

Článek

"Mělo by to být vnímáno jako opatření důvěry a jako významný projev našeho závazku podporovat zákonné obchodování a cestování," uvedl kanadský ministr pro občanství a imigraci Chris Alexander.

V prohlášení rovněž zmínil, že kanadská vláda na zrušení víz pro Čechy pracuje "již nějakou dobu" a že země učinila "významné změny" od té doby, co byla před čtyřmi lety víza zavedena.

Kanada si podle Alexandera cení vztahů s "evropskými přáteli". "Považujeme to za důležitý krok ve vztazích s Českou republikou," dodal.

Vysoký počet žádostí

Víza pro české občany obnovila Kanada kvůli zvýšenému počtu žádostí o azyl z ČR.

Portál canada.com připomněl, že většina žadatelů byla romského původu. Kanada zdůvodňovala trvání víz i nutností reformovat azylový zákon. Ten platí od prosince 2012 a azylové řízení zrychlil, víza ale zrušena nebyla.

Vízovou povinnost pro ČR obnovila Ottawa v době úřednické vlády premiéra Jana Fischera. Ministrem zahraničí byl tehdy Jan Kohout, který stejný post zastává i nyní v kabinetu Jiřího Rusnoka.

Za čtyři roky vízové povinnosti vydala Kanada českým občanům přes 30 000 víz a více než 500 jich vydat odmítla.

Z členských zemí Evropské unie musí podle vládního portálu cic.gc.ca kromě Čechů před cestou do Kanady žádat také Rumuni a Bulhaři.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám