Hlavní obsah

Jižní Korea ukázala na přehlídce mocné zbraně, odstrašuje KLDR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul

Vojenské přehlídky se zástupy pochodujících vojáků, dunícími kolonami tanků a tahačů s balistickými raketami pořádá především Severní Korea. V úterý se ale podobná přehlídka konala v Songnamu jižně od Soulu při příležitosti 65. výročí založení jihokorejských ozbrojených sil, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jižní Korea ukázala na vojenské přehlídce svou síluVideo: Reuters

 
Článek

Účastnilo se jí 11 000 vojáků. Ve vzduchu bylo 120 letadel a vrtulníků včetně útočných strojů F-15K a vlastních jihokorejských cvičných a lehkých bitevních strojů T-50 Golden Eagle. Z transportních strojů CASA CN- 235 seskočili parašutisté.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokorejské cvičné stroja T-50 akrobatické skupiny Black Eagle

K vidění byly střely s plochou dráhou letu Hjunmu 2 a Hjunmu 3 s doletem 500, respektive 2000 km nebo izraelské ruční protitankové rakety Spike.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokoresjké střely s plochou drhou letu Hjunmu 3 a Hjynumu 2

Představena byla i moderní torpéda a před diváky pochodovali i příslušníci demoliční čety potápěčů.

Prezidentka Pak Kun-hje, která se přehlídky účastnila, v projevu uvedla: „Situace na Korejském poloostrově je hrozivá. Musíme budovat silné odstrašující síly proti KLDR, dokud sever neopustí svůj jaderný program a neudělá správná rozhodnutí pro lid Severní Koreje a mír na Korejském poloostrově.“

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokorejské letouny F-15K na přehlídce

Přehlídky se účastnil i americký ministr obrany Chuck Hagel. S Pak jednal o možnosti, že by se operační velení v oblasti předalo Jižní Koreji.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Izraelské protitankové rakety Spike (vzadu) jihokorejské armády

Přehlídka plná zbraní byla jasnou reakcí Jižní Koreje na jarní eskalaci napětí, kdy KLDR po třetím jaderném pokus hrozila svému jižnímu sousedu válkou. [celá zpráva]

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje na přehlídce

Od té doby sice napětí pokleslo, jenomže v září se ukázalo, že KLDR zřejmě obnovila provoz svého reaktoru v Jongbjonu, který může produkovat plutonium vhodné pro atomové zbraně. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám