Hlavní obsah

V části Asie přiznává znásilnění každý čtvrtý muž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šokující zprávu o násilí na ženách v šesti zemích Asii včetně Číny vydala v úterý OSN. Skoro každý čtvrtý muž se ve výzkumu přiznal, že se během života dopustil nejméně jednoho znásilnění, napsala BBC. Většinou šlo o znásilnění partnerek, ale každý desátý uvedl, že znásilnil cizí ženu.

Foto: Amit Dave, Reuters

Vigilie za oběť skupinového znásilnění pod heslem rok 2013 bez znásilnění.

Článek

Výzkum byl proveden v šesti zemích, v Číně, Bangladéši, na Srí Lance, v Indonésii, v Kambodži a na Papui-Nové Guineji. Osloveno bylo deset tisíc mužů, kteří odpovídali mimo jiné na otázky, zda měli sex s partnerkou, když ho nechtěla, či zda měli sex se ženou, která byla opilá nebo zdrogovaná a nemohla se vyjádřit, zda s ním souhlasí.

Nejhorší situace byla na Papui-Nové Guineji, kde se na ostrově Bougainville ke znásilnění přiznalo 62 procent mužů. V indonéských městech to bylo 26 procent mužů, v Číně 22 procent, v Kambodži každý pátý. Nejlepší situace byla v Bangladéši, kde se ve městech přiznalo k takovémuto činu 9,5 procenta mužů.

Tři čtvrtiny mužů, kteří se dopustili znásilnění, uvedli, že to udělali kvůli tomu, že měli na sex právo. Autorka výzkumu Emma Fuluová řekla: „Jsou přesvědčeni, že mají právo na sex s ženou bez ohledu na její souhlas. Druhým nejčastěji uváděným důvodem byl, že znásilnění bylo druhem zábavy, že to bylo pro pobavení nebo proto, že se cítili znudění.“ Mnohdy ale bylo znásilnění také trestem nebo vylitím vzteku. Podle Fuluové byla překvapivě nejméně častým důvodem opilost.

Varovné podle ní je, že oběťmi znásilnění mimo vztah byli adolescenti, což ukazuje na ohrožení mladé generace.

Vysoký počet znásilnění na Bougainville byl dán občanskou válkou, která vypukla na konci osmdesátých let a trvala do roku 2005.

Reklama

Výběr článků

Načítám