Hlavní obsah

Nový kmen ptačí chřipky patří k nejsmrtelnějším, už se objevil na Tchaj-wanu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva
Aktualizováno

Nový kmen ptačí chřipky označený H7N9 patří k nejsmrtelnějším svého druhu. Uvedl to ve středu zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO). Nový kmen si v Číně vyžádal 22 obětí, nakazilo se 108 lidí. Tchaj-wan ve středu potvrdil, že se tento případ nákazy poprvé objevil také na jeho území.

Foto: Reuters

Číňanka s ptačí chřipkou v pekingské nemocnici

Článek

Tchajwanský případ je vůbec první potvrzený výskyt mimo pevninskou Čínu, uvedla agentura AFP. Virem se nakazil 53letý muž, který pracoval ve městě Su-čou na východě Číny. Do tchajwanské metropole Tchaj-peje se vrátil přes Šanghaj a příznaky se u něj objevily tři dny po návratu.

Virus se podle WHO přenáší na člověka snáz než předchozí ptačí chřipka kmene H5N1, jež připravila ve světě o život téměř 400 lidí.

"Situace zůstává složitá a těžká, a nadále se vyvíjí," řekl náměstek generálního ředitele WHO Keidži Fukuda. "Když vezmeme chřipkové viry, je tento nezvykle nebezpečný pro lidi," uvedl Fukuda. "Tohle je rozhodně jeden z nejsmrtelnějších virů, které jsme dosud viděli."

Zdroj je stále neznámý

Zatím není úplně jasné, jak se virus šíří. Neexistuje důkaz, že by se přenášel z člověka na člověka. Fukuda ale dodal, že by nebyl překvapen, kdyby se něco takového prokázalo.

"Nejsme si jistí, zda výskyt byl způsobem jedním zdrojem viru nebo částečným přenosem z člověka na člověka," řekl podle CNN Fukuda. Už dříve se objevily informace, že polovina lidí, kteří se nakazili, vůbec nepřišla do kontaktu s drůbeží.

Foto: Reuters

V Číně likvidují drůbeží chovy kvůli nákaze novým virem

Expertní tým mimo jiné mate absence viditelných příznaků u drůbeže nakažené virem H7N9, "což znesnadňuje jeho vystopování a kontrolu", dodal Fukuda.

Výskyt nemoci v okolí Šanghaje prudce klesl poté, co byly 6. dubna zavřeny trhy s drůbeží.

Reklama

Výběr článků

Načítám