Hlavní obsah

Máme povolení k jadernému útoku na USA, tvrdí armáda KLDR

– Pchjongjang • Aktualizováno

Severokorejská armáda oznámila, že dostala "zelenou" k případnému jadernému útoku proti Spojeným státům. Informovaly o tom ve středu večer agentury AFP a Reuters. KLDR tak dál stupňuje napětí na Korejském poloostrově.

Foto: ČTK/AP

Vůdce KLDR Kim Čong-un obklopen vojáky.

Článek

Washington byl oficiálně informován, že eskalující americká nepřátelská politika a "lehkovážné" hrozby budou odraženy prostředky "menšího, lehčího a diverzifikovaného jaderného úderu", cituje severokorejská agentura KSNA z prohlášení generálního štábu severokorejské armády. "Nemilosrdná operace" severokorejských sil "byla definitivně zvážena a schválena", uvádí se v komuniké.

Napětí v oblasti je nejvyšší od roku 2010, kdy KLDR ostřelovala jeden jihokorejský ostrov, na němž zabila čtyři osoby.

Pchjongjang po březnové jaderné zkoušce už pohrozil totální válkou i jaderným a raketovým útokem. Vypověděl také všechny dohody o neútočení se svým jižním sousedem, odvolal i příměří z roku 1953.

Jsme připraveni se bránit, zní z USA

Americký ministr zahraničí John Kerry v úterý prohlásil, že Spojené státy neakceptují severokorejskou válečnou rétoriku a jsou připraveny bránit sebe i Jižní Koreu před případnou agresí Pchjongjangu.

Tento týden USA krátce vyslaly k jihozápadnímu pobřeží Korejského poloostrova dva torpédoborce. Ve středu Washington oznámil, že brzy vyšle protiraketový systém na ostrov Guam, aby ho bránil před Severní Koreou.

OSN i USA samostatně proti KLDR zpřísnily po atomovém testu ekonomické sankce. Američané s Jihokorejci vedou společná dvouměsíční vojenská cvičení a poslali demonstrativně na poloostrov svoje "neviditelné" bombardéry a stíhačky.

Reklama

Výběr článků

Načítám