Hlavní obsah

Šéf českých muslimů nabízí pomoc při hledání unesených dívek

Právo, Jan Trojan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Předseda Ústředí muslimských obcí v České republice a předseda Islámské nadace v Brně Munib Hasan Alrawi nabízí pomoc při hledání dvou Češek unesených v Pákistánu. Právu ve čtvrtek řekl, že je ochoten jet přímo do Pákistánu a zapůsobit na konkrétní osoby. Na ministerstvo zahraničí se obrátil prostřednictvím bývalého mluvčího Víta Koláře, který jeho nabídku prý tlumočil.

Foto: http://www.hankaatoncadomu.com/

České dívky Hana a Antonie unesené v Pákistánu

Článek

„Mám své osobní plány, jsem odhodlán učinit maximum,“ odpověděl na dotaz, koho by v Pákistánu oslovil. Alrawi je původem Iráčan.

Připustil, že úspěch jeho případné mise je věcí osudu, protože o případu nezná podrobnosti a neví, která komunita dívky unesla. Do Pákistánu by odjel až po konzultaci s Ministerstvem zahraničí.

Alrawi připomněl aktivitu českých muslimů z dubna 2004, kdy jejich dopis Asociaci muslimských učenců v Iráku pomohl při osvobození tří unesených novinářů v Iráku. Dva novináři České televize Michal Kubal a Petr Klíma a zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka strávili týden v zajetí neznámých ozbrojenců. Podle tehdejšího náměstka ministra zahraničí Petra Koláře bylo klíčové pro jejich osvobození setkání velvyslance v Iráku Martina Klepetka se zástupci sunnitských duchovních a také dopis českých muslimů.

Rovněž tehdy Alrawi nabízel, že se vydá do Iráku. Novináři byli uneseni v provincii, odkud sám pochází. Jeho osobní intervence však nebyla tehdy zapotřebí, zadržovaní Češi byli propuštěni krátce po odeslání dopisu.

Hanka a Tonča domů

Kvůli pátrání po unesených dívkách vznikla i facebooková stránka.

Příbuzní obou dívek děkují za podporu veřejnosti a zároveň žádají, aby bez konzultací s nimi či ministerstvem zahraničí nebyly podnikány žádné aktivity k osvobození dívek.

Dívky byly uneseny v polovině března v pákistánské provincii Balúčistán.

Pětadvacetileté turistky Antonie Ch. z Kladna a Hana H. z Písku byly uneseny 13. března v jihozápadní pákistánské provincii Balúčistán nedaleko hranic s Íránem. Zatím se neví, kdo je unesl, nikdo se k únosu nepřihlásil. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám