Hlavní obsah

Studentka si za znásilnění mohla sama, řekl indický guru

– Dillí

Samozvaný indický duchovní vůdce svámí Asaram přezdívaný příznivci Bapu řekl, že studentka brutálně znásilněná 16. prosince nese stejný díl viny jako pachatelé. Dívka deset dní po útoku zemřela. Prohlášení okamžitě vyvolalo pobouření a protesty. Mluvčí svámího pak musela jeho slova vysvětlovat, uvedly New York Daily News a Times of India.

Znásilněná indická studentka nese podle duchovního vůdce stejný díl viny jako násilníciVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

"Viníky není jen těch pět nebo šest lidí. Oběť je stejně vinna jako ti, co ji znásilňovali," řekl 71letý Bapu na náboženské konferenci. "Měla nazývat pachatele svými bratry a žadonit, aby toho nechali. Tak by si mohla uchovat důstojnost a spasit život," dodal.

Podle něj mohla studentka zůstat naživu, kdyby opakovala mantry. "Ta šestice byla opilá. Kdyby vzývala bohyni Sarasvátí a soustředila se na mantru dikša (pro koncentraci před náboženskými úkony a meditací, která je i oslavou celibátu), pak by asi nenastoupila do autobusu," řekl duchovní na konferenci. Když už byla v autobusu, měla podle něj vyslovit svaté jméno, chytnout za ruku útočníka a říci mu: "Považuji tě za svého bratra."

Svámí také řekl, že je proti tvrdším trestům pro obviněné. Varoval, že by zákon mohl být zneužit: "Často vidíme, jak jsou takové zákony zneužívány. Platí to zejména u zákona o obtěžování."

Foto: Saurabh Das, ČTK/AP

Indičtí demonstranti požadují přísné potrestání viníků.

Jeho prohlášení vyvolalo pobouření a přililo olej do ohně protestů. Odsoudila je i vládnoucí Kongresová strana, jejíž člen Sandíp Dikši řekl, že "takové výroky by měly být odsouzeny". Opoziční poslanec je nazval "neodpustitelnými a bolestnými".

Bapuova mluvčí se posléze snažila jeho slova zmírnit s tím, že nebyla dobře pochopena. Uvedla, že svámí jen chtěl říct, že měla v dané situaci jednat diplomaticky: "Ano, řekl, že ta dívka udělala chybu, když v noci nastoupila do autobusu. Kdyby opakovala mantru dikša, bůh by ji zachránil."

Bapu v problémech 

Bapu, který odešel jako mladík do ášramu rozvíjet své duchovní schopnosti, má tisíce následovníků. Má ale i další problémy. Dva mladíci zemřeli v jednom z jeho ašrámů a rodiče viní z jejich smrti Bapua. V roce 2009 byl také obviněn, že najal zabijáka, aby odpravil jednoho ze svých bývalých následovníků, který na něj vystřelil.

Pět dospělých útočníků bylo v pondělí obžalováno z vraždy a skupinového znásilnění. Hrozí jim trest smrti. Poslední z útočníků, sedmnáctiletý mladík, má být jako nezletilý souzen soudem pro mladistvé. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám