Hlavní obsah

Dva obvinění ze znásilnění Indky chtějí vypovídat proti zbylým pachatelům

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dillí
Aktualizováno

K soudu v indickém Dillí přivezl v pondělí policejní anton pět mužů, stíhaných za hromadné znásilnění a smrt 23leté studentky medicíny. Vyslechnou si tam obvinění, uvedla televize SkyNews. Zrychlený proces byl zahájen v sobotu, kdy vystoupil žalobce. Dva obvinění chtějí vypovídat proti zbylým účastníkům znásilnění.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obvinění přijíždějí k souduVideo: Reuters

 
Článek

Pětice obviněných, jimiž jsou Ram Singh, jeho bratr Mukeš, Pavan Gupta, Vinaj Šarma a Akšaj Thákur, si vyslechne u soudu obvinění ze znásilnění, vraždy, únosu, krádeže a spiknutí. Šestý bude jako nezletilý souzen před samostatným tribunálem. Je mu 17 let.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Policistá ukazuje cestu antonu s obviněnými

V sobotu žaloba uvedla, že má silné důkazy. Na oděvech obviněných byly stopy krve. Test DNA potvrdil, že patřily zneužité. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indii se konají protesty proti znásilňováníVideo: Reuters

Zajištěny byly také předměty, které ukradli jí a jejímu příteli, jenž s ní cestoval a byl také brutálně zbit železnými tyčemi. Útočníky identifikoval. Je přesvědčen, že autobus byl pastí a obvinění od začátku plánovali takto hromadně zneužít ženu. [celá zpráva]

Foto: Adnan Abidi, Reuters

Policisté střeží soud v Dillí

V sobotu také Vidžaj Šarma a Pavan Gupta podali žádost, že by se rádi stali informátory, kteří budou svědčit proti ostatním. Uvedl to žalobce Radžív Mohan.

Výměnou zřejmě chtějí získat nižší trest. Všem obviněným hrozí poprava.

Foto: Reuters

Autobus přiváží obviněné k soudu v Dillí

Zmatek u soudu

U soudu panoval chaos. Byli tam novináři, soudci, advokáti i policisté, ale obviněné nikdo neviděl. Soudkyně se rozhodla pro jednání za zavřenými dveřmi, uvedla BBC. Nemohli se ho účastnit ani novináři. "Soud byl úplně přecpaný. Bylo by nemožné, aby tento soud případ (za takových okolností) projednával," řekla soudkyně Namrita Aggarwalová.

Část advokátů přesto hlasitě nabízela své služby, umlčeli je ale kolegové.Asociace obhájců u oblastního soudu Saket totiž odmítla obviněné zastupovat kvůli povaze zločinu.

"Žijeme v moderní společnosti. Jsme vzdělaní lidé. Každý obviněný, včetně těch, kteří jsou obviněni ze surových zločinů jako tento, mají právo na obhajobu," prohlásil právník nejvyššího soudu Manohar Lal Sharma, který nabízel obhajobu.

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Policisté zavírají bránu k soudu po průjezdu antonu s obviněnými.

Hromadné znásilnění vyvolalo v Indii neutuchající bouři protestů upozorňujících na četná znásilnění - v zemi dochází k jednomu každých 21 minut - ale také na šnečí rychlost soudů. Proto se plánuje zpřísnění trestů za znásilnění a změna přístupu k obětem. I pětice zadržených je stíhána ve zrychleném řízení.

Mezitím ale Indií zahýbal další případ hromadného znásilnění, které skončilo smrtí.  Odehrálo se na předměstí hlavního města Dillí. Tělo 21leté dělnice ze čtvrtí Nodia bylo nalezeno v sobotu. [celá zpráva]

Foto: Manish Swarup, ČTK/AP

Anton s obviněnými vjíždí do areálu soudu

Policie též zpřísnila ve městě bezpečnostní opatření. Bojí se o životy obviněných a pumových atentátů. Minulý týden už byl zadržen muž, který se pokusil nastražit bombu u domu jednoho ze stíhaných.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám