Hlavní obsah

Barmská disidentka Su Ťij složila parlamentní slib

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Neipyijto

Vůdkyně barmské opozice Do Aun Schan Su Ťij ve středu v parlamentu v hlavním městě Neipyijto složila přísahu jako nově zvolená poslankyně. Spolu s dalšími nově zvolenými členy své Národní ligy pro demokracii (NLD) ukončila bojkot sněmu kvůli znění přísahy, kvůli němuž původně do parlamentu odmítala vstoupit.

Foto: ČTK/AP

Budova barmského parlamentu

Článek

Slib se očekával, NPD už slíbila, že nebude požadovat změnu textu slibu. Původně požadovala, aby bylo v přísaze nahrazovat spojení „ochraňovat ústavu“ spojením „respektovat ústavu“. Změnu přísahy ale barmský prezident Thein Sein odmítl. [celá zpráva]

Za ochotu ke kompromisu ji na 1. máje v Rangúnu pochválil generální tajemník OSN Pan Ki-mun. [celá zpráva]

Složením přísahy šestašedesátiletá barmská držitelka Nobelovy ceny za mír převzala první veřejnou funkci od chvíle, kdy před téměř čtvrt stoletím zahájila boj proti autoritářské vojenské vládě.

Vstup Su Ťij a NLD do parlamentu je milníkem nové politické éry a stvrzením směru nastoupeného reformistickou vládou prezidenta Thein Seina, míní analytici. NLD ovšem obsadila v doplňovacích volbách příliš málo míst na to, aby měla v parlamentu, jemuž dominuje vládní strana, reálnou moc. Panují proto obavy, že přítomnost opozičních poslanců má jen dodat novému režimu legitimitu, aniž by vláda přikročila k nějakým opravdovým změnám.

Na dotaz, zda její vstup do parlamentu je významným dnem pro Barmu, Su Ťij odpověděla: "Myslím, že na to odpoví až čas."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám